"Проблемні питання з виготовлення гомеопатичних препаратів в умовах аптек знайдуть нормативно-правове вирішення", – Михайло Пасічник

Опубліковано 11.02.2015 о 00:00

Описание: DSCN4038Описание: DSCN4047

11 лютого Держлікслужба України організувала робочу нараду з питань виготовлення гомеопатичних препаратів в умовах аптек, щоб спільно з експертами, науковцями та суб’єктами ринку обговорити нагальні питання у цій сфері та знайти шляхи їх вирішення.

Нараду відкрив Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник. Він наголосив, що гомеопатичні виробничі аптеки, яких нині в Україні налічується кілька десятків, виконують важливу для фармації та споживачів функцію – виробництво, а відтак, і забезпечення населення необхідними, якісними та доступними гомеопатичними лікарськими засобами. У цій сфері апчечної гомеопатії є великі надбання, адже українська гомеопатична школа має понад півторастолітню історію, й була базовою у радянські часи. Тож, існуючі надбання необхідно розвивати і надавати для них нові законодавчі стимули.

Михайло Пасічник зазначив: «необхідність проведення робочої наради виникла після моїх поїздок майже усіма регіонами України з вивченням ситуації на місцях. Ми маємо знайти вирішення проблем, з якими щодня стикаються в своїй діяльності представники аптек з виготовлення лікарських засобів, у тому числі гомеопатичних. Перший етап в цьому напрямку вже здійснено – 22-23 січня в Харкові ми провели спеціалізовану всеукраїнську нараду. Сьогодні ми маємо вивчити ситуацію у сфері аптечного виготовлення гомеопатичних препаратів. Зібрані під час цих нарад пропозиції будуть упорядковані та ляжуть в основу змін до чинних нормативно-правових актів».

Під час наради, на експертно-громадське обговорення було винесено Вимоги до виготовлення нестерильних гомеопатичних лікарських засобів в умовах аптек, розроблені вченими Національного фармунівеситету. Ними встановлюються принципи та правила аптечної практики щодо виготовлення та контролю якості нестерильних гомеопатичних лікарських засобів.

Описание: DSCN4078Напрямки з покращення забезпечення населення гомеопатичними ліками оприлюднив завідувач кафедрою Інституту підвищення кваліфікації спеціалістів фармації, доктор фармацевтичних наук, професор Валентин Толочко. Він зазначив, що попри значний досвід та вагому базу, на вітчизняному ринку гомеопатичних лікарських засобів препарати вітчизняного виробництва складають лише 12,38%. Щоб покращити ці показники необхідно збільшити екстемпоральне виготовлення гомеопатичних засобів в умовах аптек, розробляти та впроваджувати нові вітчизняні препарати, розширювати мережу спеціалізованих аптечних закладів. Професор В. Толочко навів дані проведеного опитування серед відвідувачів гомеопатичних аптек та відповідних відділів, які звернулися з рецептами лікарів-гомеопатів на екстемпоральне виготовлення лікарських засобів. Так у понад 98% респондентів склалося позитивне враження від застосування гомеопатичних препаратів. Перевагу гомеопатичних препаратам надають 53,1% опитаних з огляду на їх безпечність та відсутність побічної дії; 47,2% — з причин, що ці препарати призначаються індивідуально під потреби споживача; 33,7% — відзначають природнє походження сировини для їхнього виготовлення. Тож, загалом, існує позитивне ставлення до застосування гомеопатичних препаратів.

У своїх виступах учасники наради із вдячністю відгукнулися щодо ініціатив Держлікслужби України та науковців з врегулювання проблем аптечного виготовлення ліків. Було висловлено багато пропозицій із врегулювання нормативно-правової бази для гомеопатії. Адже сьогодні в своїй діяльності суб’єкти ринку керуються навіть документами, що були розроблені кілька десятків років тому. Зокрема, одна з проблем практичної гомеопатії полягає в тому, що діяльність гомеопатичних аптек регулюється низкою нормативних документів для аптечних закладів загального профілю – відповідними наказами МОЗ України, що регламентують виробничі процеси. Але ці документи не завжди враховують специфіку, пов’язану з виготовленням та контролем якості гомеопатичних лікарських засобів. Окрім того, на думку суб’єктів ринку, невідкладного вирішення потребує врегулювання нормативно-правової бази в питаннях закупівлі та процедур ввезення сировини для виробництва гомеопатичних препаратів, затвердження номенклатури гомеопатичних препаратів тощо. Всі обговорені ініціативи будуть зібрані та опрацьовані новою профільною робочою групою, яка, зрештою підготує пропозиції для внесення відповідних змін до чинного законодавства.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Мінюст України зареєстрував наказ МОЗ № 990, яким вносяться зміни до Ліцензійних умов

Наступна

Михайло Пасічник пройшов люстраційну перевірку