Наша робота в регіонах

Опубліковано 12.05.2022 о 12:37

У прямому ефірі телеканалу «Тернопіль 1» начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Тернопільській області Тарас Пронів надав роз’яснення щодо повноважень Держлікслужби та її територіальних органів в умовах воєнного стану, щодо ситуації з виявлення фальсифікованих лікарських засобів, щодо ввезення та перевірки лікарських засобів з-за кордону, про те, куди звертатись у випадку виявлення завищення цін на медикаменти у аптеках під час війни, щодо ситуації з наявністю чи відсутністю Інсуліну у аптеках, щодо лікарських засобів, які раніше постачалися з Росії і Білорусі. Він також розповів про інші напрямки повсякденної роботи посадовців в центральному апараті та в областях.

 У своєму виступі керівник обласної служби зокрема зазначив:

«У Тернопільській області від початку повномасштабної війни декілька днів був колапс із наявністю усіх лікарських засобів в аптеках. Але приблизно за тиждень усе нормалізувалося. На час дії воєнного стану рецепти на препарати інсуліну виписуються із розрахунку на місяць лікування. Всі препарати інсуліну, що входять до Реєстру лікарських засобів і підлягають реімбурсації за Програмою медичних гарантій, доступні для пацієнтів без доплати. Це 47 лікарських засобів. В рецепті на інсулін лікар може не зазначати торгові назви препаратів. А замість цього вказувати дані, виходячи класифікації.

Щодо застосування лікарських засобів на території України білоруського та російського походження, то ситуація така:

Наказом МОЗ від 2 березня 2022 року №394 «Про заборону застосування на території України окремих лікарських засобів» заборонено застосування на території України лікарських засобів, виробники яких відповідно до відомостей Державного реєстру лікарських засобів України мають юридичну адресу та/або адресу місця провадження діяльності в Російській Федерації, шляхом припинення дії реєстраційних посвідчень таких лікарських засобів згідно із переліком.

Також наказом МОЗ від 19.03.2022 N 503 «Про заборону застосування на території України лікарських засобів походженням з Республіки Білорусь» Міністерство охорони здоров’я  заборонило застосування на території України 39 лікарських засобів, виробники та/або заявники яких мають юридичну адресу та/або адресу місця провадження діяльності в Республіці Білорусь. 

Дія реєстраційних посвідчень цих лікарських засобів припинена. Усі білоруські заводи, чия продукція була представлена в Україні, виробляли генерики, тобто неоригінальні препарати. Аналогічні генеричні лікарські засоби виробляють українські фармкомпанії, тому відмова від білоруських препаратів не несе жодної загрози чи шкоди забезпеченню українців ліками». 

З повним текстом інтерв’ю можна ознайомитися за посиланням.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Урядом внесено зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)

Наступна

Держлікслужба здійснює свої повноваження в умовах воєнного стану