Представники Держлікслужби взяли участь у форматі онлайн у 12-й нараді Механізму держав-членів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з некондиційної та фальсифікованої продукції

Опубліковано 17.11.2023 о 15:21

Представники Держлікслужби взяли участь у форматі онлайн у 12-й нараді Механізму держав-членів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з некондиційної та фальсифікованої продукції, що відбулась з  15 по 17 листопада 2023 року в Женеві, Швейцарія.

Головував на засіданні Dr. Paul Huleatt (Австралія), відкрила зустріч Помічник генерального директора ВООЗ Dr. Yukiko Nakatani, яка наголосила на важливості глобального доступу до безпечних, ефективних, якісних і доступних медичних продуктів, у зв’язку з чим питання профілактики, виявлення та реагування на неякісні та фальсифіковані медичні продукти залишаються надзвичайно важливими.

В ході роботи було надано оновлену інформацію  щодо Глобальної системи нагляду та моніторингу ВООЗ (GSMS) та Глобального інструменту порівняльного аналізу, зосередивши увагу на індикаторах ринкового нагляду та контролю та роботі.

Доповідачами зазначено, що покращення нагляду за ринком з боку національних регуляторних органів держав-членів було відзначено як фактор, що сприяє підвищенню рівня виявлення та звітності. Було наголошено на необхідності зосередитися на профілактиці та надано пропозиції щодо:

1) покращення потенціалу держав-членів щодо розслідування нестандартних і фальсифікованих медичних продуктів;

2) створення зручної комунікаційної платформи для мереж та обміну інформацією між національними координаційними центрами;

3) спрощення бази даних GSMS;

 4) надання вказівок щодо інцидентів, про які слід повідомляти.

         Також було зроблено огляд участі держав-членів ВООЗ у спільних глобальних і регіональних ініціативах та  наголошено на важливості цієї роботи для вирішення проблеми неякісної та фальсифікованої продукції шляхом поглиблення співпраці та координації.

Держави-члени визначили новий склад Керівного комітету, до якого увійшли:

–  Африканський регіон: Ефіопія та Руанда;

–  Регіон Америки: Бразилія та США;

–  Регіон Східного Середземномор’я: буде визначено;

–  Європейський регіон: Ізраїль та Сербія;

–  Регіон Південно-Східної Азії: Індія та Індонезія;

– Західно-Тихоокеанський регіон: Австралія та Республіка Корея.

Для Східного Середземномор’я регіональні консультації з цього питання ще не завершилися.

Наступне тринадцяте засідання Механізму попередньо заплановано  провести у листопаді 2024 року.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Наступна

18-24 листопада –  Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків