14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Опубліковано 14.11.2023 о 11:44

Ця дата затверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) у 1991 році та обрана не випадково – 14 листопада день народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, котрий відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) гормон інсуліну, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини. Це день, який служить нагадуванням людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає в усьому світі, особливо протягом декількох останніх десятиліть. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже півмільярда людей у всьому світі хворіють на цукровий діабет, а 1,5 мільйона смертей щороку безпосередньо пов’язані з цим захворюванням (6,2% смертей у світі пов’язано з діабетом).

Люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум, вдвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет.

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (гормону, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові) або ж організм не може ефективно реагувати на вироблений інсулін.

Основні типи діабету:

  • діабет І типу – інсулінозалежний, виникає коли в організмі виникає дефіцит інсуліну;
  • діабет ІІ типу виникає коли знижується чутливість організму до інсуліну.

Причини виникнення діабету І типу (зустрічається в 10-15% випадків) вивчені поки недостатньо, тому запобігти захворюванню майже неможливо. Водночас достеменно відомо, що більшість випадків діабету ІІ типу пов’язані з надлишком ваги, порушенням дієти та браком фізичної активності. Йому можна запобігти у 80% випадків.

Профілактика діабету ІІ типу полягає у простих правилах здорового способу життя:

  • слідкувати за вагою тіла;
  • регулярна фізична активність;
  • дотримуватися здорового харчування: зменшити в раціоні кількість цукру, насичених жирів і збільшити споживання клітковини – овочів та фруктів;
  • відмовитися від куріння і надлишкового вживання алкоголю;
  • регулярно перевіряти рівень глюкози в крові, слідкувати за артеріальним тиском та рівнем холестерину;
  • уникати стресу.

Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє запобігти розвитку тяжких ускладнень. Хворим на діабет необхідно приймати ліки, навіть якщо вони почуваються добре.

При діабеті І типу інсулінотерапія є обов’язковою. Щоб отримати інсулін, пацієнту необхідно звернутися до лікаря-ендокринолога, який призначає відповідний препарат інсуліну, визначає режим його прийому та виписує відповідний електронний рецепт (е-рецепт).

Завдяки державній програмі реімбурсації «Доступні ліки» препарати інсуліну, тест-смужки для експрес-визначення рівня глюкози в крові та деякі інші лікарські засоби, показані при цукровому діабеті І та ІІ типів, пацієнти з е-рецептами можуть отримати в аптечних закладах безкоштовно чи з невеликою доплатою.

Аптеки, які беруть участь у програмі реімбурсації, можна впізнати візуально. Вони мають на дверях наліпку «Тут є «Доступні ліки», а ті, де можна отримати інсулін, мають наліпку «+Інсуліни».

Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ про участь у програмі реімбурсації можна на сайті НСЗУ.

Перелік аптечних закладів, які здійснюють відпуск інсулінів, також можна переглянути на сторінках територіальних органів Держлікслужби.

 

Будьте здорові, бережіть себе та своїх рідних!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Законопроєкт про медичні вироби на фінальній стадії розробки

Наступна

Представники Держлікслужби взяли участь у форматі онлайн у 12-й нараді Механізму держав-членів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з некондиційної та фальсифікованої продукції