Пілотний проект по гіпертонії буде продовжено цього року

Опубліковано 22.01.2014 о 00:00

Про це йшлося під час відеоконференції з регіональними підрозділами охорони здоров’я, присвяченій вдосконаленню реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на медичні засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою, що вчора відбулася в МОЗ України.

 

 

Відкриваючи захід, заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов зазначив, що на пострадянському просторі немає практики впровадження подібних проектів.

 

 

«Реалізація проекту з гіпертонії – безпрецедентна подія, і головне нині не втратити це надбання, проаналізувати всі помилки та успіхи і рухатися далі. Завдяки даній програмі люди стали дійсно лікуватися, адже лікарі наголошували не лише на необхідності такого лікування, а й можливості придбати ліки за зниженими цінами у широкому асортименті», – зауважив Олександр Толстанов.

 

 

Слова заступника Міністра підтвердив фактичним матеріалом головний позаштатний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко, який зазначив, що на реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою з виділених у 2013 році державою 191,6 млн грн було використано 164,64 млн грн. Одинадцять регіонів використали 100% виділених коштів, у десяти областях цей показник становив понад 85 відсотків. Загалом за минулий рік у рамках пілотного проекту було виписано понад 24 мільйонів рецептів, з них здійснено часткове відшкодування вартості ліків за більше ніж 11 мільйонів рецептів у 12 123 аптечних закладах, задіяних у проекті.

 

 

«Але важливою є не статистика, а медичні аспекти реалізації проекту. За цей термін в Україні знижено кількість інсультів на 6,4%, а кількість викликів швидкої медичної допомоги з приводу гіпертензивних кризів – на 16 відсотків. Загалом до медиків звернулося дев’ять із 12 мільйонів гіпертоніків і понад 60 відсотків з них тепер отримують постійне лікування. І це заслуга усіх, хто брав активну участь у проекті – і лікарів, і фармацевтів, і пацієнтів», – констатував Василь Нетяженко.

 

 

Як повідомила присутнім директор Департаменту якості медичної та фармацевтичної допомоги МОЗ України Тетяна Донченко, пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою буде продовжено у 2014 році. Зокрема щодо цього є відповідний проект постанови Уряду, який буде прийнято найближчим часом. Відповідно до цього планується не лише продовжити термін реалізації пілотного проекту, але й надати можливість аптечним закладам отримати кошти за відпущені у грудні 2013 року ліки. Постановою також передбачено зміну групи лікарського засобу з ІІ у І, що сприятиме зниженню цін на ліки цієї категорії та підвищить рівень їх доступності пацієнтам.

 

 

Під час відеоконференції фахівці з регіонів також отримали інформацію щодо впровадження та застосування локальних протоколів медичної допомоги, клінічних індикаторів якості медичної допомоги. Особливу увагу звернули на загальні помилки, які були виявлені під час експертизи локальних протоколів медичної допомоги при артеріальній гіпертензії та наданні методичної допомоги в їх усуненні.

 

 

Прес-служба МОЗ України

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Регуляторна політика держави в фармацевтичній галузі: проблемні питання та шляхи їх вирішення

Наступна

Система управління якістю як основа впровадження вимог GDP