У Держпідприємництві погоджено проект наказу МОЗ "Про внесення змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров'я України"

Опубліковано 20.10.2014 о 00:00

Проект наказу МОЗ «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України», який підготувала робоча група з питань оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами при Держлікслужбі України, вже пройшов погодження у Держпідприємництві. На сьогодні документ підготовлено до реєстрації в Міністерстві юстиції України.

У проекті виписано кілька важливих нормативно-правових змін. Зокрема, встановлюються прозорі кваліфікаційні вимоги до персоналу ліцензіатів, які здійснюють діяльність з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами; спрощено та впроваджено прозоріші та зрозуміліші для заповнення форми документів, які оператори ринку подають для одержання ліцензії на оптову та роздрібну торгівлю. Це форми: заяви на отримання копії ліцензії на провадження господарської діяльності з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами; відомостей про наявність матеріально-технічної бази та кваліфікованого персоналу, необхідних для провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами; відомостей про наявність матеріально-технічної бази та кваліфікованого персоналу, необхідних для провадження господарської діяльності з оптової торгівлі лікарськими засобами.

Окрім того, у змінах до Ліцензійних умов, передбачено виключити норму щодо розмірів граничних постачальницько-збутових надбавок та граничних торговельних (роздрібних) надбавок, встановлених Кабінетом Міністрів України.  Розроблено й пропозиції щодо спрощення ведення господарської діяльності для операторів ринку. Так, після державної реєстрації проекту наказу, ліцензіати зможуть передавати на зберігання іншим ліцензіатам лікарські засоби та супутні товари, у порядку, що передбачений вітчизняним законодавством. Звісно, за умови  дотримання останніми вимог Ліцензійних умов.

Ці норми покликані згармонізувати вітчизняне фармацевтичне законодавство із законодавством Європейського Союзу та зняти бюрократичні бар’єри для ведення бізнесу, а відтак, створюють передумови для своєчасного забезпечення українців якісними і безпечними ліками та відкривають шляхи для здешевлення препаратів. Адже завдяки запропонованим змінам до Ліцензійних умов, з’являється можливість налагодити додатковий канал постачання лікарських засобів від виробників до аптек. А це позитивно вплине на своєчасне наповнення аптечних полиць, розширення асортименту та, найважливіше, — аптеки отримуватимуть ліки за цінами виробників.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Фахівці Держлікслужби України надали роз'яснення стосовно Арбідолу

Наступна

Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник: українська фармгалузь сповідує європейські цінності