У МОЗ України пройшла нарада з роз'яснення основних положень Закону України "Про очищення влади"

Опубліковано 29.10.2014 о 00:00

28 жовтня у МОЗ України пройшла нарада з роз’яснення основних положень Закону України «Про очищення влади» за участі заступника Міністра охорони здоров’я Наталі Лісневської, заступника Міністракерівника апарату МОЗ України Альони Терещенко, заступника Міністра Євгена Мороза, заступника Міністра з питань європейської інтеграції Юрія Савко, заступника Міністра юстиції Україникерівника апарату Ігоря Алексєєва, Голови Державної служби України з лікарських засобів Михайла Пасічника.

Під час наради було роз’яснено основні засади Закону щодо очищення влади, перелік посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади, та критерії здійснення очищення влади.

Законом передбачено, що заборона застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року посаду (посади) у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року. Окрім того, Закон застосовується до посадових та службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які своїм рішенням, дією чи бездіяльністю, що встановлено рішенням суду щодо них, яке набрало законної сили, здійснювали заходи, спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки, оборони чи територіальної цілісності України, що спричинило порушення прав і свобод людини.

Заборона також застосовується до осіб, перевірка стосовно яких встановила недостовірність відомостей щодо наявності майна (майнових прав), зазначених у поданих ними за попередній рік деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, складених за формою, що встановлена Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції", та/або невідповідність вартості майна (майнових прав), вказаного (вказаних) в їх деклараціях, набутого (набутих) за час перебування на посадах, доходам, отриманим із законних джерел.

Довідково

Закон України «Про очищення влади», що набрав чинності 16 жовтня, визначає правові та організаційні засади проведення очищення влади (люстрації) для захисту та утвердження демократичних цінностей, верховенства права та прав людини в Україні.

Очищення влади (люстрація) – це встановлена цим Законом або рішенням суду заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Очищення влади (люстрація) здійснюється з метою недопущення до участі в управлінні державними справами осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення.

 

За матеріалами прес-служби МОЗ України

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Законодавчі інновації у сфері реєстрації та контролю якості ліків: коментар Михайла Пасічника

Наступна

Порядок ведення Реєстру осіб відповідальних за введення медичних виробів винесено на громадське обговорення