Фахівці Держлікслужби України надали роз'яснення стосовно Арбідолу

Опубліковано 17.10.2014 о 00:00

17 жовтня під стінами Міністерства охорони здоров’я України відбулось пікетування, учасники якого вимагали від МОЗ України та Державної служби України з лікарських засобів України заборонити використання лікарського засобу Арбідол, посилаючись на побічні дії, що загрожують здоров’ю пацієнтів, зокрема дітей. Щоправда, на запитання журналістів, про підстави таких заяв, представник мітингувальників відповісти не зміг; так само як не надав підтверджені факти про небезпечні для життя побічні дії, зафіксовані лікарями.

З пікетувальниками зустрілися фахівці Держлікслужби України Ірина Суворова, директор Департаменту контролю якості лікарських засобів та Костянтин Романенко, начальник відділу організації нагляду за безпекою використання лікарських засобів та надали коментарі з питань, що входять до компетенції Держлікслужби. Було підкреслено, що лікарський засіб Арбідол зареєстрований в Україні. При ввезенні на митну територію препарат підлягає державному контролю якості, порядок якого затверджено постановою КМУ від 14.09.2005 №902. Повідомлень про незадовільну якість даного препарату та/або інформації щодо виявлення побічних реакцій, нових небезпечних для здоров’я та життя людини властивостей, пов’язаних з його використанням, до Держлікслужби України не надходило. Таким чином, підстави для заборони обігу лікарського засобу Арбідол, визначені наказом МОЗ України від 22.11.2011 № 809, на сьогодні відсутні. Водночас, питання державної реєстрації лікарських засобів  в Україні та фармакологічного нагляду належить до компетенції Міністерства охорони здоров’я України та ДП «Державний експертний центр МОЗ України».

Держлікслужба України вдячна активістам за їх активну громадську позицію, спрямовану на захист здоров’я співгромадян, та запевнює, що і надалі оперативно реагуватиме на всі звернення та повідомлення щодо якості лікарських засобів.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Українські військові можуть користуватись медвиробами, що входять до аптечок НАТО

Наступна

Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо обігу та державного контролю якості лікарських засобів, ввезених на митну територію України"