Шановні колеги-державні службовці!

Опубліковано 23.06.2018 о 00:00

 

 

Щиро вітаю вас із професійним святом – Днем державної служби!

Державний службовець – це особлива професія, представник якої володіє, з одного боку, широкими повноваженнями, а з іншого – несе подвійну відповідальність за стан справ у суспільстві. Це нелегка праця, яка потребує самовідданості, бажання служити людям та справжньої відданості своїй справі.

Кожен з нас на своєму місці виступає ланкою, що поєднує владу і народ, ми формуємо ефективну систему державного управління, яка має бути мобільною, гнучкою, реагувати на запити сучасного суспільства, забезпечувати умови для поліпшення життя народу.

Нехай і надалі ваш професіоналізм, високі моральні та ділові якості, відданість справі сприяють зміцненню стабільності у суспільстві, економічному зростанню України, підвищенню добробуту громадян.

Сердечно зичу всім вам міцного здоров’я, наснаги, невичерпної енергії та нових здобутків у виконанні вашого почесного і відповідального обов’язку на благо України та її народу!

 

 

З повагою

 

Голова Державної служби України з

лікарських засобів та контролю за наркотиками               Н.Я. Гудзь

 

 

 

Історична довідка

Цьогоріч державній службі України виповнюється 100 років, тоді як сучасній Українській державі лише 27, і то в серпні. Нескладні розрахунки виводять нас на несподіваний для більшості громадян України результат – кінець травня 1918 року. А це не що інше, як Українська держава періоду правління Павла Скоропадського.

Як адміністратор, Павло Скоропадський вважав побудову професійної державної служби одним із своїх основних завдань. Інше питання – що вдалося, а що не спрацювало й чому.

Закон про урочисту обітницю урядовців і суддів та присягу військових на вірність Українській державі від 30 травня 1918 року визначив обов’язковість складання державним службовцем присяги, що була умовою набуття статусу державного службовця. Таким чином, гетьману вперше в українській історії вдалося окреслити коло посадовців.

Нормативно-правовим актом про належний розпис утримання службовців у центральних урядових установах цивільних відомств від 26 червня 1918 року встановлювалася система класів посад та  рангів пенсій урядовців, фактично – це аналог нинішніх категорій та рангів. Також, глава Української держави затверджував схему посадових окладів.

Закон про порядок призначення на урядову службу від 24 липня 1918 року визначав різні процедури призначення на посади, що залежали від їхньої «класи». Разом з тим, гетьманські призначення на вищі посади державних службовців (заступники міністрів, директори департаментів) мали попередньо узгоджуватися з Радою міністрів. Скоропадському, у силу бурхливого розвитку історичних подій, так і не вдалося завершити розпочату реформу і втілити заплановане – розробити комплексний нормативний акт про державну службу. Однак, його державницькі дії на цьому шляху стали у великій мірі основою для формування сучасної державної служби вже у Незалежній Україні.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Представник Держлікслужби взяв участь у 11-му засіданні Спільної Українсько-Ізраїльської Комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва

Наступна

Шановні колеги, дорогі співвітчизники!