10-та річниця Конвенції MEDICRIME

Опубліковано 03.12.2021 о 10:27

2 грудня 2021 року Конвенція Ради Європи про фальсифікацію медичних виробів та подібні злочини, що загрожують здоров’ю населення (Конвенція MEDICRIME), відзначає 10-ту річницю від дня заснування.

Представники Держлікслужби долучились до заходу, на якому доповідачі здійснили екскурс в передісторію, продемонстрували історію успіху та окреслили безпрецедентні виклики, що постали в контексті пандемії Covid-19 та спричинили значне зростання попиту на лікарські засоби і медичні вироби.

Конвенція є законодавчим підгрунтям для співробітництва між уповноваженими органами охорони здоров’я, поліцією та митними органами на національному та міжнародному рівнях, вжиття заходів для боротьби зі злочинністю, ефективного притягнення винних до відповідальності та захисту потерпілих і свідків.

«Хоча проблеми, на боротьбу з якими спрямована дія Конвенції MEDICRIME, сьогодні ще більші, ніж 10 років тому, здатність договору боротися з цими злочинами сильніша, ніж будь-коли. Я закликаю уряди Європи та інших країн по всьому світу скористатися цією нагодою і розглянути переваги безпеки, що передбачаються ратифікацією договору. З кожним разом, коли чергова країна приєднується до Конвенції, – наноситься новий удар по злочинності, включаючи організовану злочинність», – наголосила напередодні конференції Генеральний секретар Ради Європи Marija Pej?inovi? Buri?.

З моменту відкриття для підписання 28 жовтня 2011 року Конвенцію ратифікували 18 країн, чотири з яких не є членами Ради Європи (Білорусь, Бенін, Буркіна-Фасо та Гвінея), а двом було запропоновано приєднання (Конго, Туніс).

У квітні 2021 року комітет MEDICRIME оголосив про заходи щодо запобігання і боротьби з обігом підроблених вакцин. В 2020 році були опубліковані Рекомендації для урядів з попередженнями про ризики, пов’язані з реалізацією підроблених медичних виробів в контексті пандемії Covid-19, та закликом щодо використання положень Конвенції для захисту здоров’я населення і боротьби із злочинними діями, у тому числі злочинних мереж, що користуються прогалинами систем охорони здоров’я і нинішньою кризою.

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Представник Держлікслужби у складі Керівного комітету Механізму держав-членів ВООЗ

Наступна

«Держлікслужба інформує про розробку «Атласу ілюстрацій до методів ідентифікації лікарської рослинної сировини в національних монографіях ДФУ»