Важливе про умови зберігання лікарських засобів.

Опубліковано 19.07.2021 о 13:49

 

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області в зв’язку із значним підвищенням температури в літній період  наголошує на необхідності дотримання вимог законодавства щодо зберігання лікарських засобів, медичних виробів та вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в аптечних та лікувально-профілактичних закладах.

Згідно вимог настанови «Лікарські засоби. Належна практика  зберігання» СТ-Н МОЗУ 42-5.1:2011, затверджена наказом МОЗ України «Про затвердження документів з питань забезпечення якості лікарських засобів»  від 16 лютого 2009 року № 95  ліцензіат повинен забезпечувати додержання визначених виробником загальних та специфічних умов зберігання лікарських засобів на всіх етапах оптової та роздрібної торгівлі ( приймання, реалізація, транспортування, відпуск).

Приміщення для зберігання лікарських засобів повинні бути обладнані приладами для здійснення контролю за температурою і відносною вологістю повітря. Холодильне обладнання для зберігання лікарських засобів має бути оснащено термометрами. Отримані дані щоденно заносять до журналу або картки обліку температури та відносної вологості.  Засоби вимірювальної техніки повинні бути справними і підлягати  регулярній  метрологічній повірці.

Вхідний контроль якості лікарських засобів в аптечних та лікувально -профілактичних закладах здійснює уповноважена особа, яка призначена керівником. Однією з основних обов’язків уповноваженої особи є здійснення  постійного моніторингу умов зберігання лікарських засобів відповідно до вимог інструкції для медичного застосування лікарського засобу. Вакцини, анатоксини та алерген туберкульозний  повинні зберігатися та транспортування з дотриманням відповідних температурних умов “холодового ланцюга”, визначених в інструкціях про їх застосування. Крім того, весь персонал має пройти відповідне навчання щодо вимог належної практики зберігання.

Особливу увагу звертаємо на дотримання умов зберігання та транспортування лікарських засобів ліцензіатам, які мають право здійснювати торгівлю дистанційно, організовувати та здійснювати доставку лікарських засобів безпосередньо споживачам із залученням на договірних засадах операторів поштового зв’язку.

При відпуску лікарських засобів покупцям працівникам  аптек необхідно наголосити про зберігання ліків в домашніх умовах, а саме:

якщо на упаковках лікарських засобів або в інструкціях про медичне застосування не вказано конкретних умов зберігання, то слід розуміти:

  • «зберігання у холодильнику» – це температура від +2° до +8° С;
  • «зберігання у холодному чи прохолодному місці» – від +8° С до +15° С;
  • «зберігання при кімнатній температурі» – від +15° С до +25° С;
  • «зберігання в захищеному від світла місці» – лікарський засіб має зберігатися в місці, яке виключає можливість попадання світла;
  • «зберігання у темному місці» – це зберігання лікарського засобу в оригінальній вторинній упаковці;
  • «зберігання у сухому місці» – це зберігання при відносній вологості повітря не більше 60% (найбільше стосується лікарської рослинної сировини).

Аерозольні упаковки слід оберігати від ударів та механічних пошкоджень.

Іноді після курсу залишаються краплі і чекають наступного вживання. Не слід приймати, якщо протягом цього часу ви їх не використали’.

Дуже важливо пам’ятати про те, що лікарські препарати слід зберігати подалі від дітей (бажано ставити в коробку і в те місце, де самим буде складно дістати). Забороняється приймати медикаменти, термін придатності яких минув.

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Перелік лікарських засобів, обіг яких заборонено у зв’язку з невідповідністю вимогам МКЯ (Якість № 10 від 14.07.2021)

Наступна

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ Постанова від 21 липня 2021 р. № 759 Київ Про внесення змін до Порядку здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну