Аптеки зобов’язані до 31.03.2023 року підключитися до ЕСОЗ

Опубліковано 16.03.2023 о 14:12

 

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Житомирській  області нагадує, що для налагодженої системної роботи, аптечні заклади, що здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами, як і всі установи сфери охорони здоровʼя, мають зареєструватися у Електронній системі охорони здоров’я (далі – ЕСОЗ). Дана вимога визначена постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2022 № 1055 «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)» та є обов’язковою.

З квітня 2023 р. пацієнти почнуть отримувати електронний рецепт (е-рецепт) для придбання рецептурних ліків за власні кошти. Виняток буде зроблено лише для мешканців окупованих територій та районів проведення бойових дій, перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309.

Е-рецепт поширюватиметься на всі рецептурні ліки, які зареєстровані в Україні та містяться в Державному реєстрі лікарських засобів.

Якщо аптечний заклад уже працює з електронним рецептом у межах програми реімбурсації «Доступні ліки» або відпускає антибіотики чи наркотичні (психотропні) ліки за е-рецептом, не потрібно жодної додаткової підготовки. Також немає потреби укладати додаткові договори з Національною службою здоров’я України.

Якщо ж до цього аптека не працювала з е-рецептом, необхідно:

  1. Обрати МІС (медична інформаційна система) та укласти з нею договір. Перелік підключених МІС можна знайти на сайті системи: gov.ua у розділі «Підключені до ЕСОЗ МІС»;
  2. Безпосередньо зареєструвати аптеку, її підрозділи та керівника в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Для цього потрібна інформація про заклад, його ліцензію, активна поштова адреса та чинний КЕП керівника закладу. У разі якщо аптека здійснює відпуск наркотичних (психотропних) ліків, слід зареєструвати додаткову ліцензію «Господарська діяльність з обігу наркотичних засобів, психо­тропних речовин і прекурсорів»;
  3. Верифікація закладу. Якщо всі дані було внесено правильно, заклад буде успішно верифікований у ЕСОЗ. Якщо ні — аптека отримає рекомендації від МІС стосовно того, що потрібно зробити;
  4. Зареєструвати працівників аптеки в ЕСОЗ.  Потрібно подбати про забезпечення персоналу КЕП для підтвердження дій в  ЕСОЗ;
  5. Розмістити інформаційну наліпку «Відпускаємо ліки за е-рецептом». Це необхідно зробити в зоні, помітній для відвідувачів закладу.

Ліцензіат, який провадить господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, забезпечує в обов’язковому порядку внесення інформації щодо відпущених лікарських засобів до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я у разі відпуску лікарських засобів за електронними рецептами у порядку, встановленому МОЗ.

До ліцензіатів, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами через аптеки та їх структурні підрозділи, місце провадження діяльності яких перебуває в межах територій територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджується наказом Мінреінтеграції такі вимоги не застосовуються на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування.

Таким чином фармацевти в обов’язковому порядку повинні вносити до ЕСОЗ інформацію щодо відпущених ліків.

Наголошуємо, що пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27.09.2022 № 1055 «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів» встановлено, що суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, зобов’язані до 31.03.2023 р. привести свою діяльність у відповідність із вищезазначеними вимогами.

 

Про підключення до ЕСОЗ

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Перелік аптек, які відпускають інсуліни станом на 16.03.2023

Наступна

15.03.2023 зустрічі з колективами аптек та їх готовність до роботи з ЕСОЗ