ВІДПУСК РЕЦЕПТУРНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ

Опубліковано 28.03.2024 о 12:50

До уваги фахівців аптечних закладів.

ВІДПУСК РЕЦЕПТУРНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Запорізькій  області (далі – Служба) наголошує на обов´язковому  дотриманні вимог законодавства під час відпуску рецептурних лікарських засобів.

Відповідно до пункту 162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 № 929 (далі – Ліцензійні умови) відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється виключно за рецептом у порядку, встановленому наказом Міністерства охорони здоров’я. На сьогоднішній день – це наказ МОЗ України від 19.07.2005 № 360 .

Безрецептурний відпуск рецептурних лікарських засобів станом на 27 березня 2024 року, стосується виключно територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих, включених до Переліку, затвердженого наказом від 22.12.2022  №309 Мінреінтеграції «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».

Але, навіть на таких територіях потрібен рецепт на наркотичні, психотропні та  комбінованих лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, а також на отруйні та сильнодіючі препарати.

Акцентуємо увагу, що окрім зазначених територій, на інших територіях (в тому числі, де можливі бойові дії) всі рецептурні лікарські засоби повинні відпускатися за рецептом (п.162 Ліцензійних умов).

Відпуск лікарських засобів та медичних виробів, які відпускаються за рецептом, виписаним медичним працівником, відповідно до Порядку відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів, затвердженого    наказом МОЗ України від 19.07.2005 №360, здійснюється аптечними закладами на підставі пред’явлених споживачем інформації про номер виписаного електронного рецепта та код підтвердження електронного рецепта, або паперового рецепта, виписаного на рецептурному бланку форми № 1 та   форми № 3.   

В обов’язковому порядку необхідне внесення інформації щодо відпущених лікарських засобів до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я у разі відпуску лікарських засобів за електронними рецептами у порядку, встановленому МОЗ. 

   Нагадуємо, що реалізація (відпуск) лікарських засобів (у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом) малолітнім особам, а також доставка лікарських засобів кінцевому споживачу – малолітній особі забороняється. Якщо в особи, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів кінцевому споживачу, виникли сумніви щодо досягнення 14-річного віку покупцем, який купує лікарські засоби, особа, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів кінцевому споживачу, повинна звернутися до такого покупця з вимогою пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує його вік. У разі відмови покупця надати такий документ реалізація (відпуск) лікарських засобів цій особі забороняється.

Звертаємо увагу, що відповідальність за продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках встановлена статтею 424  Кодексу України про адміністративні правопорушення. На сьогодні порушення реалізації (відпуску) лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700грн.).

Реалізація (відпуск) лікарських засобів в аптечних закладах, у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом (електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами) особі, яка не досягла 14-річного віку (малолітній особі), а також доставка лікарських засобів кінцевому споживачу – особі, яка не досягла 14-річного віку (малолітній особі), – тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 5100грн.).

 Які ліки дозволено відпускати без рецепта? Без рецепта дозволяється відпускати лікарські засоби за переліком лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженим наказом МОЗ України від 05.05.2023 № 848. Відпуск лікарських засобів, які не ввійшли до згаданого переліку, здійснюється відповідно до умов відпуску, визначених в інструкціях для медичного застосування цих лікарських засобів та листках-вкладишах.

Керівникам суб`єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами, необхідно забезпечити дотримання аптечними закладами вимог Ліцензійних умов під час торгівлі лікарськими засобами, які відпускаються за рецептом лікаря.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Ліцензіатам з обігу підконтрольних речовин: в фокусі уваги - утилізація прекурсорів.

Наступна

Аптечні заклади Запорізької області (крім ТОТ), що відпускають препарати інсуліну, станом на 04.04.2024