Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Запорізькій області надає інформацію щодо утилізації лікарських засобів

Опубліковано 17.05.2019 о 10:26

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Запорізькій області (далі – Служба) нагадує, що відповідно до статті 23 Закону України «Про лікарські засоби» неякісні, фальсифіковані та незареєстровані лікарські засоби, включаючи ті, термін придатності яких закінчився, підлягають утилізації та знищенню.

Забороняється подовження терміну придатності лікарських засобів з будь-яких підстав.

Правила утилізації та знищення лікарських засобів  затверджені наказом МОЗ України від 24.04.2015 № 242. Ці Правила є обов’язковими для усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність, пов’язану з обігом лікарських засобів, утилізацією та знешкодженням відходів.

Наявність в обігу лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню, встановлюється органами державного контролю (інформацію можна подивитися на сайті Держлікслужби України в розділі «Розпорядження») та/або посадовими (уповноваженими) особами суб’єктів господарювання у сфері обігу лікарських засобів.

Такі лікарські засоби вилучаються з обігу, а факт їх наявності фіксується актом.

Лікарські засоби, що не підлягають подальшому використанню, набувають статусу «відходів» та передаються для утилізації або знешкодження до суб’єктів господарювання, які мають відповідні ліцензії на провадження господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами безпосередньо або через постачальників, якщо таке передбачено відповідними договірними умовами. Інформацію щодо переліку ліцензіатів на провадження господарської діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами можна отримати на сайті Міністерства  екології та природних ресурсів України.

Суб’єкт господарювання, який має лікарські засоби, що не підлягають подальшому використанню, подає до Служби інформацію про передачу таких лікарських засобів на утилізацію або знешкодження у рекомендованій формі Повідомлення (форма 1, форма 2). Повідомлення має супроводжуватися наступними документами:

  • інформацію про передачу лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню, для утилізації або знешкодження, подається в паперовому та електронному (у форматі Exсel) вигляді за формою (додаток 2 Наказу № 242);
  • завіреною належним чином копію акту прийому – передачі (з підписами і печатками одержувача і підприємства, що передає на знищення/утилізацію);
  • завірені належними чином копії: прибуткової накладної (всі сторінки), сертифікату якості, що видається виробником, висновку про якість ввезеного на територію України (для іноземного виробництва).

Утилізація та знищення неякісних лікарських засобів, до складу яких входять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори здійснюється з урахуванням вимог постанови КМУ від 03.06.09 № 589 «Про затвердження Порядку провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом» і спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 19.03.99 N 67/59  «Про затвердження Правил проведення утилізації та знищення неякісних  лікарських  засобів,  до  складу  яких входять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори».

 

 

Інформацію надавати за адресою 69050, м Запоріжжя, вул. Складська, 4,

або на   e-mail: dls.zp@dls.gov.ua

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

З 01 квітня 2019 рокувступають в дію нові ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд»

Наступна

Про необхідність дотримання температурних умов зберігання лікарських засобів