Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернігівській області (далі — Держлікслужба) інформує про результати своєї діяльності протягом 2023 р.

Опубліковано 15.02.2024 о 12:48

Перевірки протягом 2023р. не проводилися відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” та постанови КМУ від 13.03.2022р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану.

 У 2023р. проводився моніторинг аптечних закладів, щодо обізнаності фахівців правилам відпуску рецептурних лікарських засобів.

  Фахівці служби, протягом 2023 року, залучалися до перевірок за листами правоохоронних органів. Взято участь у 6 перевірках  лікувально – профілактичних закладів усіх форм підпорядкування  у межах своїх повноважень:

   2 за листами  Чернігівської обласної прокуратури, 2 перевірки  за листами Секретаріату Уповноваженого ВР України, 2 за листами Головного слідчого управління Служби безпеки України про залучення спеціаліста. За результатами перевірок надано довідки, щодо порушень чинного законодавства України.

 Відповідно до листа Держлікслужби  (щодо звернення фізичних/юридичних осіб) проведено 1 позапланову перевірку дотримання чинного законодавства України щодо якості лікарських засобів. Порушень під час перевірки не виявлено.

 Здійснювався контроль за виконанням правил утилізації та знищення лікарських засобів у 2023 р., за інформацією, наданою  суб’єктами господарювання області, здійснено знешкодження відходів препаратів  у кількості 216 найменувань 289 серій. Загальний обсяг знищених лікарських засобів склав 6423 кг 907 г. Знешкодження проводилося суб’єктами господарювання, що мають відповідні ліцензії.

  Протягом звітного року опрацьовані розпорядження центрального апарату Держлікслужби про заборону реалізації (торгівлі), зберігання та застосування лікарських засобів та листи щодо поновлення їх обігу. У підсумку вжитих заходів:

  • вилучено з обігу неякісних та незареєстрованих препаратів та поміщено в карантин 59 упаковок на загальну суму 13102,29 грн;
  • повернуто постачальнику 23 упаковки загальною вартістю 34518 грн;

  Згідно Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” та постанови КМУ від 13.03.2022р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану»). заходи ринкового нагляду у 2023р. не проводилися.

   З метою сприяння попередженню можливих порушень законодавства у сфері державного ринкового нагляду, у 2023 р. розроблено методичні матеріали та організовано проведення навчальних семінарів для осіб, відповідальних за закупівлю та прийом медичних виробів у лікувально-профілактичних закладах. Проведено тематичні навчальні семінари  з використанням платформи ZOOM  на тему: «Вимоги до маркування та супровідних документів  до медичних виробів».

  У семінарах взяли участь 42 уповноважені особи Комунальних неприбуткових підприємств (лікарні, опорні лікарні, центральні лікарні, пологові будинки) Чернігівської області,  Державних установ (шпиталь, ТМО МВС України по Чернігівській області) та приватного ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» міста Чернігова. Розроблені матеріали (слайди) надіслано усім відповідальним особам за закупівлю та прийом медичних виробів у лікувально-профілактичних закладах, особисто.

 На виконання вимог чинного законодавства, Службою  подано до Держлікслужби пропозиції для узагальнення під час складання секторальних планів державного ринкового нагляду на 2024 р., з урахуванням результатів моніторингу вжитих обмежувальних (корегувальних) заходів. Звернення споживачів (користувачів) щодо випадків заподіяння шкоди здоров’ю людей внаслідок споживання (використання) продукції до Служби, протягом 2023р. не надходили.

 Протягом 2023р. забезпечено 100% здійснення передліцензійних перевірок за видами діяльності (за дорученням Держлікслужби). Виконано 100% доручень Держлікслужби  щодо проведення  передліцензійних перевірок  перед видачею ліцензії на роздрібну торгівлю. Надійшло 51 доручення.  Забезпечено організацію та своєчасне проведення 51 позапланової перевірки. Перевірено наявність матеріально – технічної бази, кваліфікованого персоналу у 51 МПД (41 аптека, 10 аптечних пунктів). Оформлено 51 позитивний акт. Акти своєчасно занесені у Єдину автоматизовану інформаційну систему «Лабораторний комплекс контролю якості лікарських засобів і медичної продукції» для розгляду та внесення до реєстру ліцензіатів.

 У зв’язку з надходженням великої кількості запитань, від лікувально – профілактичних закладів та суб’єктів господарювання, Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернігівській області на постійній основі надсилала листи та надавала консультативну допомогу (у межах повноважень) щодо питань обігу лікарських засобів на усіх етапах (отримання, зберігання, застосування, утилізація(знищення)).

   На виконання розпорядження начальника Чернігівської обласної військової адміністрації від 09.04.2022р. № 135, з метою стабілізації ситуації з постачання та забезпечення лікарськими засобами та медичними виробами щотижнево, а потім  щомісячно збиралася, узагальнювалася та надсилалася до ОДА  інформація щодо рівня цін. На протязі 2023р. до Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернігівській області скарг щодо завищення цін на лікарські засоби не надходило. За результатами моніторингу порушень вимог законодавства встановлення роздрібної націнки не виявлено.

 Налагоджена ефективна співпраця з Управління охорони здоров’я Чернігівської обласної держадміністрації, в тому числі делегування звернень та скарг громадян. Усі 9 звернень опрацьовано своєчасно, на питання викладені у зверненнях,  надано відповіді (у межах повноважень). Захист прав громадян, їх право на придбання якісних лікарських засобів та безпечних виробів медичного призначення – є  пріоритетом Служби.

  Протягом 2023р. керівникам райдержадміністрацій Службою  надсилалися ряд листів щодо Особливостей організації та здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами через мобільні аптечні пункти, а також суттєву лібералізацію  вимог до площ аптек, розташованих у сільській місцевості, з метою активного залучення суб’єктів господарювання до цієї діяльності на відповідній території.

  Наприкінці 2023р. начальник Служби провела зустріч з Головою Чернігівської обласної ради, щодо питань: Аналіз фармацевтичної галузі області за 2023р. та питання доступності лікарських засобів в сільській місцевості. Досягнуто порозуміння та співпраця у даному напрямку

 Опрацьовано та надано до Держлікслужби кількість населених пунктів де відсутні аптечні заклади. Загальна кількість населених пунктів у Чернігівській області 1510. Аптечні заклади відсутні у 1327 населених пунктах.

Також у 2023 р. здійснювалося наповнення гугл-таблиць щодо зруйнованих аптек, режиму роботи аптечних закладів області, стану їх відновлення.

.

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Фахівці Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернігівський області пройшли навчання з домедичної допомоги

Наступна

МОЗ упорядкувало знищення та утилізацію гуманітарних ліків та медичних виробів