Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області проведено чергову нараду в online-форматі з представниками аптечних закладів Рівненської області

Опубліковано 10.04.2024 о 16:41
Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області проведено чергову нараду в online-форматі з представниками аптечних закладів Рівненської області 
Фахівцями Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області проведено нараду в online-форматі з фармацевтичними працівниками аптечних закладів.
До заходу, який відбувся 10 квітня 2024 року на платформі Google Meet, долучилося 67 учасників.
Предметом уваги Служби на цей раз, на виконання доручення Держлікслужби та МОЗ України, було дотримання вимог законодавства при відпуску рецептурних лікарських засобів з аптечних закладів.
В ході зустрічі до учасників було доведено статистичну інформацію стосовно виписування та погашення електронних рецептів (ЕР), відповідно до дашборду «Електронні рецепти на лікарські засоби: виписування та відпуск», який розміщено на сайті Національної служби здоров’я України https://edata.e-health.gov.ua/…/reimb-prescription-details .
Зокрема, за даними дашборду, у 2023 році в Україні виписано 15,52 млн. ЕР. З них погашено при відпуску лікарських засобів 12,24 млн. ЕР, що складає 79,00% (за програмою «Доступні ліки» погашено 84,3% ЕР, при пільговому відпуску лікарських засобів за кошти місцевого бюджету погашено 88,33% ЕР).
А при відпуску ЛЗ за кошти фізичних осіб погашено усього 15,54% ЕР, що може свідчити про невиконання фармацевтичними працівниками обов’язку щодо внесення інформації щодо відпущених лікарських засобів до Реєстру медичних записів центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я у разі відпуску лікарських засобів за ЕР.
Подібна статистика і по Рівненській області. У 2023 році, за даними дашборду, було виписано усього 478,38 тис. ЕР. З них погашено при відпуску лікарських засобів 385,81 тис. ЕР, що склало 82,74% (за програмою «Доступні ліки» погашено 87,95% ЕР, при пільговому відпуску лікарських засобів за кошти місцевого бюджету погашено 84,45% ЕР, при відпуску ЛЗ за кошти фізичних осіб погашено усього 22,49% ЕР).
Учасникам наради було наголошено на необхідності відпуску рецептурних лікарських засобів виключно за рецептом лікаря; необхідності реєстрації в Реєстрі суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я та забезпеченні роботи з електронною системою охорони здоров’я; внесенні інформації щодо відпущених лікарських засобів до Реєстру медичних записів центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я у разі відпуску лікарських засобів за ЕР; укладанні договорів про реімбурсацію у разі розміщення аптеки та/або аптечного пункту в приміщенні та/або на території лікувально-профілактичного закладу.
Також було роз’яснено відповідальність працівників аптечних закладів при порушенні порядку відпуску лікарських засобів, та відповідальність ліцензіатів при порушенні Ліцензійних умов в цій частині.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

До уваги інсулінозалежних громадян Рівненської області

Наступна

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області роз’яснює повноваження щодо накладення штрафів.