До уваги керівників суб’єктів господарювання

Опубліковано 28.03.2024 о 11:52
На виконання листа Міністерства охорони здоров’я України В. Ляшка від  04 березня 2024 року № 28/9665/2-24, доручення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками від 26.03.2024 № 3006-001.1/004.0/17-24 та вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 929, які передбачають підключення аптек до електронної системи охорони здоров’я та відпуск рецептурних лікарських засобів за електронним рецептом, Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Вінницькій області звертається із наступним.
Рецептурний лікарський засіб – лікарський засіб, який відпускається з аптек та аптечних пунктів за рецептом лікаря.
Відповідно до законодавства, реалізація (відпуск) рецептурних лікарських засобів громадянам здійснюється виключно за рецептами лікарів та в порядку, встановленому МОЗ. Така вимога міститься у ч. 3 ст. 21 Закону України «Про лікарські засоби» та п. 162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів).
Наголошуємо, що відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється виключно за рецептом у порядку, встановленому МОЗ. Дозволяється відпускати без рецепта лікарські засоби за переліком лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженим МОЗ. Відпуск лікарських засобів, які не ввійшли до згаданого переліку, здійснюється відповідно до умов відпуску, визначених в інструкціях для медичного застосування цих лікарських засобів та листках-вкладишах.
Ліцензіат, який провадить господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, забезпечує в обов’язковому порядку внесення інформації щодо відпущених лікарських засобів до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я у разі відпуску лікарських засобів за електронними рецептами у порядку, встановленому МОЗ. Звертаємо увагу про обов’язкове погашення електронного рецепта в електронній системі охорони здоров’я!
Забороняється електронна роздрібна торгівля та доставка кінцевому споживачу: лікарських засобів, реалізація (відпуск) яких громадянам здійснюється за рецептами лікарів (крім відпуску таких лікарських засобів за електронним рецептом у порядку, встановленому МОЗ).
   Нагадуємо про те, що дотримання чинного законодавства України працівниками аптечних закладів є обов’язковим

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Завершилось 178-ме засідання Європейської комісії з фармакопеї

Наступна

Моніторинг дотримання Порядку відпуску лікарських засобів