Е-рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби: запитання та відповіді

Опубліковано 04.12.2023 о 13:50

        Нагадуємо, що з 13 жовтня 2023 року лікарі зобов’язані виписувати, а аптеки відпускати наркотичні (психотропні) лікарські засоби виключно на підставі електронного рецепта. Так визначає наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» від 21.07.2023 № 1333 у редакції наказу МОЗ від 10.08.2023 № 1430.

Нижче наводимо основні правила роботи і відповіді на найпоширеніші запитання медиків і фармацевтів щодо оформлення е-рецептів на наркотики та їх відпуску.

Звертаємо Вашу увагу також на те, що пільгові наркотичні (психотропні) ліки, часткову чи повну вартість яких відшкодовують у рамках програм місцевих бюджетів у порядку, встановленому постановою КМУ від 17.08.1998 № 1303, лікар призначає також за е-рецептом

Окрім того, цифровізація процесу спростить доступ до наркотичних (психотропних) ліків пацієнтам, які проходять складне лікування та потребують знеболення. Відтепер вони отримуватимуть потрібні препарати у зручніший спосіб. Так, виписати е-рецепт повторно можна дистанційно.

 Виписати електронний рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб може лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Тобто як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст.

Отримати ліки за е-рецептом пацієнт може в аптеці, яка має відповідну ліцензію. Нині 100% аптек із ліцензією зареєстровані та працюють в ЕСОЗ. Нагадуємо, що з листопада 2022 року лікарі почали використовувати е-рецепти для призначення наркотичних лікарських засобів за власні кошти пацієнта. Нині в ЕСОЗ сформовано понад 57 тис. е-рецептів на ліки цієї групи.

 Відповіді на запитання медиків і фармацевтів

  1. Чи діятиме паперовий рецепт для відпуску наркотичних (психотропних) ліків?

Так, використання паперових рецептурних бланків можливе:

  • для призначення екстемпоральних препаратів (тобто таких, які виготовляють в аптеці);
  • у випадку відсутності технічної можливості виписати/відпустити е-рецепт на територіях, де проходять активні бойові дії (наприклад, за відсутності світла, зв’язку тощо);
  • у разі виникнення технічних питань у роботі центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), що унеможливлює виписування е-рецептів (про це користувачів проінформують на https://status.ehealth.gov.ua/).

Так, якщо пацієнт отримає паперовий рецепт, фармацевт має відпустити ліки та зберегти паперовий бланк за встановленою процедурою.

  1. У якій аптеці можна погасити паперовий рецепт, виписаний у медзакладі, що розташований у зоні активних бойових дій?

У таких випадках наркотичні (психотропні) ліки за рецептами в паперовій формі відпускають саме ті аптечні заклади, які розташовані на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих територіях.

  1. Чи можна виписати рецепт на папері за відсутності світла в медзакладі?

Лікар може скористатися паперовим рецептурним бланком для виписування наркотичних (психотропних) ліків на територіях, де проходять активні бойові дії (наприклад, за відсутності світла, зв’язку тощо). В інших випадках, окрім зазначених вище, лікар має виписати електронний рецепт. Зауважте, що в разі відсутності світла виписати е-рецепт можна і дистанційно після появи електроенергії в медзакладі.

Окрім того, врахуйте, що електронний рецепт для паліативних пацієнтів можна виписати одразу на кількість препарату, розраховану на 15-денний курс лікування. Тобто протягом місяця можна виписати два рецепти, у тому числі дистанційно.  

  1. Чи потрібно під час виписування е-рецепта на пільгові наркотичні ліки дублювати рецепт на паперовому бланку?

У цьому немає потреби. Важливо лише, щоб лікар коректно заповнив інформацію в е-рецепті. Зокрема, у полі «Сигнатура» вкажіть: відсоток відшкодування вартості ліків (50% чи 100%), ЄДРПОУ та найменування медзакладу, його розташування, а також прізвище та ініціали лікаря. За наявності цієї інформації фармацевт зможе відпустити ліки в межах програми.

  1. Як фармацевту відпустити пільгові наркотичні ліки за кошти місцевих бюджетів?

Щоб дізнатися, за якою програмою відпустити ліки, фармацевт має звернути увагу на поле «Програма» в е-рецепті. Пільгові наркотичні ліки за кошти місцевих бюджетів відпускають в ЕСОЗ за програмою «Наркотичні та психотропні препарати на пільгових умовах за постановою КМУ від 17.08.1998 № 1303».

  1. Чи обов’язково лікарю друкувати інформаційну довідку та засвідчувати її власним підписом і печаткою?

Не потрібно, адже ця довідка є допоміжним документом для пацієнта, яку лікар може надрукувати за потреби чи на його прохання. Вона містить відповідний код і штрих-код для погашення рецепта пацієнтам, які під час реєстрації в ЕСОЗ обрали метод автентифікації за документами. Так, пацієнти без телефона зможуть погасити рецепт і придбати необхідні ліки в аптеці.

Лише якщо пацієнт планує виїжджати за кордон і при цьому перевозитиме наркотичні (психотропні) ліки із собою, на його прохання лікар, який виписує е-рецепт, має надрукувати інформаційну довідку та засвідчити її власним підписом і печаткою.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

18-24 листопада-Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до протимікробних препаратів

Наступна

Секторальний план державного ринкового нагляду на 2024 рік