Запровадження з 1 квітня е-рецепта на всі рецетурні лікарські засоби

Опубліковано 31.03.2023 о 14:18

Як відомо, з 1 квітня 2023 р. в Україні впроваджується е-рецепт на всі рецептурні лікарські засоби. Суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі ліками, зобов’язані до 31 березня 2023 р. підключитися до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Виняток зроблено лише для ліцензіатів, які здійснюють господарську діяльність через аптеки та їх структурні підрозділи, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Перелік таких районів затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309.

Втім більшість аптечних закладів уже працюють з електронним рецептом, адже у 2019 р. його було впроваджено на препарати, що відпускаються за програмою «Доступні ліки», а з 2021 р. — на препарати інсуліну. У 2022 р. е-рецепт введено на антибактеріальні лікарські засоби, наркотичні, психотропні препарати.

Впровадження електронного рецепта спрямоване на унеможливлення самолікування серед населення рецептурними препаратами і спонукатиме пацієнтів звертатися до медичних спеціалістів, які здійснюватимуть призначення ліків і тим самим контролюватимуть процес терапії.

Рецептурний сегмент має значну частку на українському фармацевтичному ринку. За підсумками 2022 р. частка рецептурних препаратів від загального обсягу роздрібного продажу лікарських засобів становила 61,1% в гривневому та 57,3% — у натуральному вираженні. В абсолютних значеннях обсяги роздрібного продажу рецептурних ліків у 2022 р. становлять 63,5 млрд грн та 360,5 млн упаковок.

З 1 квітня 2023 р. за е-рецептом загалом відпускатиметься понад 1 тис. міжнародних непатентованих назв (МНН) лікарських засобів (з урахуванням тих МНН, які вже відпускаються за електронним рецептом).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА» apteka.ua

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Клінічні випробування ліків: що змінилося?

Наступна

Як не придбати фальсифіковані ліки через вебсайт? Роз’яснює Держлікслужба