Як не придбати фальсифіковані ліки через вебсайт? Роз’яснює Держлікслужба

Опубліковано 13.04.2023 о 17:44

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) інформує, що на адресу відомства стали частіше надходити повідомлення від регуляторних органів країн ЄС та від власників реєстраційних посвідчень щодо виявлення в обігу на території України фальсифікованих, незареєстрованих та ввезених з порушенням на митну територію держави ліків.

Наприклад, на підставі листів ТОВ «Ново Нордіск Україна», що діє від імені власника реєстраційного посвідчення А/Т Ново Нордіск, Данія (листи від 24.03.2023 р. № 109, від 29.03.2023 р. № 116) Держлікслужба своїм розпорядженням від 30.03.2023 р. № 2943-001.1/002.0/17-23 заборонила реалізацію, зберігання та застосування лікарських засобів ОЗЕМПІК з ознаками фальсифікації (ознаки описані в розпорядженні).

«Наразі існує значна кількість незареєстрованих вебсайтів, що пропонують ліки, які приховують фізичну адресу, номер телефону тощо продавця, і найчастіше є джерелом неякісних, ввезених контрабандним шляхом та фальсифікованих ліків», — наголошується в повідомленні.

Тому з метою уникнення придбання такої продукції Держлікслужба рекомендує споживачам:

купувати ліки лише на легальних вебсайтах. Вебсайт суб’єкта господарювання, що має право на здійснення електронної роздрібної торгівлі ліками, має містити:

інформацію про контактні дані органу ліцензування, органів державного контролю якості лікарських засобів;

логотип з гіперпосиланням, що відображається на кожній сторінці вебсайту та переводить споживача на сторінку Переліку суб’єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами (відповідний логотип застосовується винятково аптечними закладами, внесеними до згаданого Переліку);

не відповідати на спам з рекламою ліків;

остерігатися товарів за підозріло низькими цінами.

За матеріалами dls.gov.ua

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Запровадження з 1 квітня е-рецепта на всі рецетурні лікарські засоби

Наступна

МОЗ пропонує скасувати процедуру екстреної реєстрації лікарських засобів