З 13 жовтня 2023 року відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів здійснюватиметься за електронними рецептами

Опубліковано 12.10.2023 о 09:56

13 жовтня 2023 року набуває чинності наказ МОЗ від 21.07.2023 № 1333 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07.08.2023 за № 1332/40388. Відповідно, з цієї дати відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів в аптеці здійснюватиметься виключно на підставі електронного рецепта в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Така практика має сприяти запобіганню неконтрольованому обігу і вживанню наркотичних та психотропних препаратів.

Водночас, паперовий рецепт діятиме на територіях, де ведуться активні бойові дії, та для призначення «екстемпоральних» наркотичних лікарських засобів (таких, що виготовляються в аптеці).

Цифровізація процесу спростить доступ до наркотичних (психотропних) ліків пацієнтам, які проходять складне лікування та потребують систематичного знеболення, адже тепер вони зможуть отримувати рецепт на препарати у більш зручний спосіб, адже отримати повторний електронний рецепт можна дистанційно, без відвідування закладу охорони здоров’я.

Виписати електронний рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб може лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст, наприклад, хірург, онколог чи невролог. Отримати ліки за електронним рецептом можна в аптеках, які мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів. На сьогоднішній день, всі такі аптеки зареєстровані та працюють в ЕСОЗ.

За матеріалами МОЗ

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Щодо змін до Ліцензійних умов стосовно змісту вивісок, відповідно до Постанови КМУ №699 від 11.07.2023

Наступна

18-24 листопада-Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до протимікробних препаратів