З 18 до 24 листопада відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до протимікробних препаратів

Опубліковано 20.11.2023 о 09:23

Метою цього тижня є розв’язання проблеми необізнаності людей у темі антибіотиків, що призводить до необгрунтованого та неправильного їх використання.

До поширення антимікробної резистентності призводить самолікування інфекцій антибіотиками без консультації з лікарем. Така неправильна практика відбувається, коли хворі купують антибіотики без рецепта лікаря.

Стійкість до антибіотиків – серйозна загроза, для людей, тварин, рослин і навколишнього середовища, яка з’являється як результат нераціонального вживання цих ліків.

Резистентність або стійкість до протимікробних препаратів виникає, коли бактерії, віруси, грибки і паразити більше не реагують на протимікробні засоби. Внаслідок цього антибіотики та інші протимікробні засоби стають неефективними, а інфекції важко або неможливо піддаються лікуванню, що підвищує ризик поширення хвороб, тяжкого перебігу хвороби та летального результату. 

За прогнозами ВООЗ, якщо нічого не вдіяти вже зараз, то до 2025 року більша частина протимікробних препаратів втратить свою ефективність.

Серйозним кроком для розв’язання проблеми неконтрольованого відпуску і нераціонального вживання антибіотиків стало запровадження з серпня 2022 року електронного рецепта на них.

Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Для пацієнтів він є додатковим кроком до зручного, а головне – безпечного отримання потрібних ліків.

Щоби запобігти розвитку стійкості до протимікробних препаратів, пацієнтам варто:

Приймати протимікробні препарати лише за призначенням лікаря.  Не використовувати антибіотики при вірусних інфекціях.

Проходити повний курс лікування згідно з призначенням лікаря, не пропускати прийом ліків, не переривати лікування, навіть якщо стало краще.

Не використовувати  протимікробні препарати, які залишилися після курсу лікування.

Не ділитися протимікробними препаратами з друзями чи родичами і не «призначати»  їм лікування.

Щоб запобігти та зменшити поширення стійкості до антибіотиків, медичні працівники можуть:

Говорити з пацієнтами про те, як правильно приймати  протимікробні препарати, про стійкість до антибіотиків та про небезпеку їхнього неправильного використання.

Комунікувати з пацієнтами про профілактику інфекцій. Вакцинуватися самим та пояснювати важливість своєчасного вакцинування пацієнтам.

Забезпечувати чистоту своїх рук, інструментів, медичного обладнання,  та приміщень лікарні.

Призначати  протимікробні препарати лише тоді, коли вони необхідні, відповідно до чинних галузевих стандартів.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Щодо атестації фармацевтів у період дії воєнного стану

Наступна

Всесвітній день правильного використання антибіотиків триває