Керівникам суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію (відпуск) лікарських засобів

Опубліковано 29.03.2024 о 13:25

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Тернопільській області з метою комунікативної та роз’яснювальної роботи щодо дотримання аптечними працівниками порядку відпуску рецептурних лікарських засобів нагадує про наступне.

Відповідно до пункту 5 розділу І «Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби» (далі – Правила виписування), затверджених наказом МОЗ України від 19.07.205 року №360, рецепти виписуються для відпуску з аптечних закладів кінцевим споживачам на:

1) лікарські засоби (у тому числі наркотичні (психотропні) лікарські засоби), які відповідно до інструкції для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом та повна вартість яких оплачується за рахунок коштів споживача та/або інших джерел, не заборонених законодавством, крім бюджетних коштів;

2) лікарські засоби та медичні вироби, які підлягають реімбурсації;

3) лікарські засоби (у тому числі наркотичні (психотропні) лікарські засоби) та медичні вироби, які відпускаються на пільгових умовах;

4) екстемпоральні лікарські засоби.

Лікарські засоби та медичні вироби відпускаються з аптечних закладів за рецептами, виписаними відповідно до Правил виписування. Допускається відпуск аптечними закладами як на підставі електронних рецептів, так і на підставі паперових рецептів. Фармацевти, асистенти фармацевтів забезпечують відпуск лікарських засобів та медичних виробів з аптечних закладів із додержанням вимог «Порядку відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів» (далі – Порядок відпуску), затвердженого наказом МОЗ України від 19.07.205 року №360.

Лікарські засоби, зареєстровані в Україні, екстемпоральні лікарські засоби і медичні вироби, введені в обіг в Україні, відпускаються кінцевим споживачам з аптек та їхніх структурних підрозділів відповідно до Порядку виписування та Правил відпуску з дотриманням Ліцензійних умов.

Відповідно до пункту 162 Ліцензійних умов, затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 року №929, відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється виключно за рецептом у порядку, встановленому МОЗ.

Дозволяється відпускати без рецепта лікарські засоби за Переліком лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженим наказом МОЗ України віл 05.05.2023 №848. Відпуск лікарських засобів, які не ввійшли до згаданого переліку, здійснюється відповідно до умов відпуску, визначених в інструкціях для медичного застосування цих лікарських засобів та листках-вкладишах.

Пунктом 163 Ліцензійних умов затверджено вимогу щодо зберігаюння в окремих шафах, на вітринах (до яких немає доступу споживачів) лікарських засобів, що відпускаються за рецептом лікаря, з обов’язковою позначкою “Відпуск за рецептом лікаря”.

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Тернопільській області, як територіальний підрозділ центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів, розглядає справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з реалізацією (відпуском) лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках.

Порушення встановленого законодавством порядку тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (частина перша та друга статті 422 КУпАП).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою статті 422 КУпАП, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (частина третя та четверта статті 422 КУпАП).

З огляду на викладене вище просимо керівників суб’єктів господарювання організувати, а завідувачам аптек провести роз’яснювальну роботу щодо дотримання аптечними працівниками порядку відпуску рецептурних лікарських засобів.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Семінар для суб’єктів господарювання щодо отримання ліцензії на наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори

Наступна

Ознайомчий візит студентів фармацевтичного факультету Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського МОЗ України. Частина ІІІ