ОСОБЛИВОСТІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ Е-РЕЦЕПТА

Опубліковано 14.03.2023 о 14:35

1 квітня 2023 року запроваджується е-рецепт на всі рецептурні лікарські засоби. Це дозволить контролювати їх відпуск, вести їх облік в ЕСОЗ, що в стратегічній перспективі дозволить побудувати систему клінічного моніторингу в Україні. Це певною мірою виключатиме можливість безконтрольного приймання рецептурних препаратів і сприятиме звертатися населення до медичних спеціалістів, які здійснюватимуть призначення ліків і тим самим контролюватимуть процес лікування. Адже неусвідомлене застосування рецептурних препаратів може призводити до тяжких наслідків для здоров’я.

Запровадження е-рецепта передбачено й директивами Європейського Союзу (ЄС). Враховуючи євроінтеграційний шлях, Україна має певні зобов’язання щодо приведення власного законодавства у відповідність із законодавством ЄС.

З квітня 2023 року діятиме перехідний період, під час якого пацієнт самостійно обиратиме — отримувати йому паперовий рецепт на рецептурному бланку форми №1 або форми №3 (залежно від групи ліків) чи е-рецепт з надсиланням йому смс-повідомлення про номер рецепта та номер його погашення.

Водночас якщо у закладі відсутня технічна можливість виписати е-рецепт, то пацієнту дозволяється виписувати паперовий рецепт на відповідному бланку. Однак якщо така можливість є, то лікар повинен запропонувати пацієнту виписати е-рецепт.

Також з квітня завершується період, коли антибактеріальні препарати можна було відпускати на підставі інформаційної довідки, яка надається в паперовому вигляді одночасно з виписуванням е-рецепта. З цього періоду на інформаційну довідку не ставитимуться печатка і підпис лікаря. До кінця березня 2023 року ці довідки прирівнюватимуться до рецепта, вони повинні містити печатку і підпис лікаря.

З квітня інформаційна довідка надаватиметься пацієнту за потреби, але лише в якості допоміжного інформаційного документа. Проте якщо пацієнт зареєстрований в ЕСОЗ лише на підставі поданих документів без зазначення номеру мобільного телефону, то йому інформаційна довідка надаватиметься обов’язково. Оскільки в іншому разі пацієнт не матиме інформації про номер е-рецепта та код його погашення, які за інших обставин надходять як смс-повідомлення на їх номер мобільного телефону.

Паперові рецепти виписуватимуться у таких випадках:

  • якщо пацієнт обрав саме таку форму рецепта на лікарські засоби, які він оплачуватиме власним коштом;
  • у разі відсутності технічної можливості на період дії воєнного стану (відсутність світла, зв’язку у закладі охорони здоров’я);
  • у разі виникнення збою у роботі центральної бази даних ЕСОЗ, який унеможливлює виписування е-рецептів;
  • на екстемпоральні лікарські засоби;
  • на лікарські засоби, які відпускаються на пільгових умовах за рахунок коштів місцевих бюджетів згідно з постановою КМУ від 17.08.1998 №1303;
  • на рецептурні ліки, які призначаються фельдшерами, за винятком наркотичних, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, а також лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації.

Виписувати е-рецепт може будь-який лікар, зареєстрований в ЕСОЗ, що має електронний кваліфікований підпис. Також неважливо, в якому закладі охорони здоров’я лікар працює – державному, приватному, комунальному, чи він зареєстрований як фізична особа – підприємець.

Виписувати е-рецепт можна будь-якому пацієнту, незалежно від того, чи має він декларацію з лікарем. Головна вимога, щоб пацієнт був зареєстрований в ЕСОЗ.

Відпуск рецептурних ліків за е-рецептом дозволений як комунальним, так і приватним аптечним закладам після підключення їх до ЕСОЗ. Доповідач зауважила, що для відпуску ліків за е-рецептом, які пацієнт придбаває за власний кошт, аптечному закладу не потрібно укладати договір на реімбурсацію ліків за програмою «Доступні ліки».

Для фармацевтичних працівників, які безпосередньо відпускатимуть ліки за е-рецептом, кваліфікований електронний підпис буде потрібен лише для відпуску наркотичних препаратів та ліків за програмою реімбурсації.

Відпуск лікарських засобів поза ЕСОЗ можливий лише за паперовим рецептом, а після відпуску з цими рецептами не потрібно фіксувати факт відпуску в ЕСОЗ.

Стосовно самого процесу, то після отримання е-рецепта пацієнт звертатиметься в аптечний заклад. Фармацевт чи асистент фармацевта підключатиметься до ЕСОЗ і за номером е-рецепта, вказаним в смс-повідомленні або зазначеним в інформаційній довідці, знаходитиме його. Потім з пацієнтом має вестися комунікація щодо того, який лікарський засіб йому підходить і в якій кількості потрібен. Адже рецептурні лікарські засоби, які придбаваються пацієнтом за власні кошти, відпускаються у тій кількості, яка потрібна пацієнту. Вона може бути меншою за ту, яка вказана в самому рецепті (частковий відпуск). Проте весь е-рецепт має бути погашений протягом строку його дії, який становить 30 днів.

Для завершення відпуску ліків фармацевт має запитати у пацієнта код погашення, який теж вказано в смс-повідомленні або інформаційній довідці, і після введення коду в ЕСОЗ процедура відпуску завершуватиметься. Якщо ж відпускатиметься наркотичний препарат чи лікарський засіб з програми реімбурсації, то погашення е-рецепта має підтверджуватися кваліфікованим електронним підписом фармацевта або асистента фармацевта. У разі відсутності електроенергії чи інтернет-зв’язку в аптечному закладі пацієнт має звернутися до іншого аптечного закладу або зачекати відновлення можливості погашення е-рецепта.

Якщо пацієнт звертається з паперовим рецептом за формою бланку №1 або №3, то відпуск цих ліків відбуватиметься, як і раніше, згідно з Порядком відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженим наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. №360.

Якщо аптечний заклад ще не підключено до ЕСОЗ, то спочатку необхідно обрати медичну інформаційну систему (МІС), перелік яких розміщено на сайті ДП «Електронне здоров’я». Потім слід зареєструвати працівників аптечного закладу в ЕСОЗ та забезпечити їх кваліфікованим електронним підписом, якщо відпускатимуться наркотичні препарати або ліки за програмою реімбурсації.

Інформація про те, чи відпускається лікарський засіб за рецептом, міститься в Державному реєстрі лікарських засобів України. Для цього під час користування реєстром слід в пошуку вказати відповідну торгову назву чи міжнародне непатентоване найменування (МНН) лікарського засобу і з випадаючого переліку обрати потрібний. У детальній інформації про обраний препарат буде вказано умови його відпуску: за/без рецепта. Також там розміщено інструкцію для медичного застосування, в якій теж вказуються умови відпуску препарату.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Головні спеціалісти сектору провели ознайомчі інформаційно-консультативні візити в аптечних закладах міста Тернополя

Наступна

Вебінар на тему: «Е-рецепти - сучасна реальність фармацевтів»