Про обов’язковість реєстрації аптек в ЕСОЗ i відпуску рецептурних лікарських засобів за електронним рецептом з 01 квітня 2023 року

Опубліковано 13.03.2023 о 13:07

Для того, щоб зареєструватися в ЕСОЗ, аптекам необхідно:

1. Обрати медичну інформаційну систему (МІС), яка має необхідний функціонал. Перелік підключених МІС можна знайти на сайті системи – ehealth.gov.ua у розділі «Підключені до ЕСОЗ МІС».

Під час вибору МІС та укладення договору про надані послуги необхідно звернути особливу увагу на послуги з навчання та підтримки як одні з пріоритетних вимог;

2. Забезпечити працівників закладу кваліфікованим електронним підписом (на захищеному носії);

3. Зареєструвати заклад, його підрозділи та фармацевтичних працівників, які будуть здійснювати відпуск рецептурних ліків в ЕСОЗ через МІС.

На цьому етапі можна звернутися до представників МІС за консультацією щодо коректного внесення даних.  

З 01 квітня 2023 року діятиме перехідний період, під час якого пацієнт самостійно обиратиме:

–  отримувати йому паперовий рецепт на рецептурному бланку форми № 1 або форми № 3 (залежно від групи ліків);

–  чи е-рецепт з надсиланням йому смс-повідомлення про номер рецепта та номер його погашення.

Якщо у медичному закладі відсутня технічна можливість виписати е-рецепт, то пацієнту дозволяється виписувати паперовий рецепт на відповідному бланку.  

 Також, з 01 квітня  2023 року завершується період, коли антибактеріальні препарати можна було відпускати на підставі інформаційної довідки, яка надається в паперовому вигляді одночасно з виписуванням е-рецепта, на інформаційну довідку не ставитимуться печатка і підпис лікаря.

Інформаційна довідка надаватиметься пацієнту за потреби, лише в якості допоміжного інформаційного документа. Якщо пацієнт зареєстрований в ЕСОЗ лише на підставі поданих документів без зазначення номеру мобільного телефону, то йому інформаційна довідка надаватиметься обов’язково, оскільки пацієнт не матиме інформації про номер е-рецепта та код його погашення, які за інших обставин надходять як смс-повідомлення на їх номер мобільного телефону.

До 31 березня 2023 року інформаційні довідки прирівнюватимуться до рецепта, вони повинні містити печатку і підпис лікаря.         

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Керівникам та Уповноваженим особам аптечних закладів Кіровоградської області

Наступна

Про обов’язковість реєстрації аптек в ЕСОЗ i відпуску рецептурних лікарських засобів за електронним рецептом з 01 квітня 2023 року