Підсумки діяльності Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області за 2023 рік

Опубліковано 23.02.2024 о 13:45

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» планові заходи контролю якості лікарських засобів, додержання ліцензійних умов з виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами,планові та позапланові заходи державного ринкового нагляду у 2023 році не проводились.

 На виконання доручення Держлікслужби проведено позапланову перевірку додержання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами,за результатами якої видано розпорядження про усунення порушень.

Також на виконання доручень Держлікслужби про проведення перевірок перед видачею ліцензій щодо наявності матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу, необхідних для провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами проведено 91 перевірку, перевірено 83 аптеки та 8 аптечних пунктів, складено 91 акт перевірки.

Виконано доручення Держлікслужби (на виконання доручення Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка) щодо перевірки документів у двох виробників медичних виробів стосовно Турнікетів кровоспинних, інформацію про результати надіслано в Держлікслужбу.

Так як на території Івано-Франківської області станом на 31.12.2023 року здійснюють діяльність з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами 344 ліцензіати, всього 940 місць провадження господарської діяльності, із них 5 аптечних складів, 812 аптек та 123 аптечних пункти, одним із пріоритетних завдань було і є недопущення обігу на території Івано-Франківської області неякісних, фальсифікованих, незареєстрованих лікарських засобів.    

Всі розпорядження про заборону обігу лікарських засобів, рішення про скасування заборони обігу лікарських засобів, видані Держлікслужбою, невідкладно надіслано уповноваженим особам закладів охорони здоров’я на адреси електронної пошти. Сформовано та надіслано уповноваженим особам 22 інформаційних листи «Якість», які також розміщено на вебсторінці Служби у розділі «Повідомлення для СГД»/«Інформаційні листи».

 В рамках налагодженого зворотного зв’язку від уповноважених осіб закладів охорони здоров’я надійшло 42 повідомлення про недопущення обігу лікарських засобів, заборонених розпорядженнями Держлікслужби, відповідно до яких повернуто постачальникам 838 упаковок лікарських засобів на суму 266971,29 грн., поміщено в карантин 1906,5 упаковок лікарських засобів на суму 503392,83 грн.          За інформацією, що надійшла від суб’єктів господарювання, передано на утилізацію 3458,92 упаковок відходів лікарських засобів.

            Крім того, у 2023 році Службою виконувались інші важливі доручення щодо:

 -моніторингу цін на лікарські засоби за переліками, визначеними МОЗ України;

-моніторингу наявності лікарських засобів в аптечних мережах за визначеним МОЗ переліком;

-моніторингу цін на лікарські засоби на виконання вимог ПКМУ №223 та  протоколу засідання ради оборони області, затвердженого розпорядженням Івано-Франківської ОВА (проводився щоденно, із жовтня місяця-щотижнево);

-моніторингу наявності інсулінів в аптечних закладах області з прив’язкою їх до карти дашборду.

Щотижня актуалізована інформація про аптеки, які відпускають інсуліни на території області, надсилалась в Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, міський відділ охорони здоров’я, в Держлікслужбу.

Працівниками Служби проведено активну інформаційно-роз’яснювальну роботу із працівниками аптечних закладів стосовно відпуску лікарських засобів за електронними рецептами, проводилися моніторингові відвідування аптек. Для працівників лікувально-профілактичнх закладів проведено 22 навчальні семінари на тему «Вимоги до маркування та супровідних документів до медичних виробів».

Інформація щодо новин у сфері фармацевтичної діяльності та  проведеної роботи постійно висвітлювалась на сайті Служби, на Телеграм-каналі та на офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook. Також інформаційні матеріали про новини в галузі охорони здоров’я, актуальні питання щодо якості лікарських засобів та роботу Служби надсилались для опублікування на сайті Івано-Франківської ОДА.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Випуск студентів у 2024 році: фармацевти-заочники отримали дипломи

Наступна

Перелік суб'єктів господарювання, які здійснюють відпуск інсулінів на території Івано-Франківської області станом на 28.02.2024 року