Підсумки діяльності Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області за 2022 рік

Опубліковано 13.02.2023 о 10:33

            Заходи щодо забезпечення контролю якості лікарських засобів

 

У зв’язку із запровадженням мораторію на проведення планових перевірок, у 2022 році Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області (далі –Служба) планові перевірки додержання вимог законодавства щодо якості лікарських засобів не проводились.

Проведено 2 позапланові перевірки на підставі заяв керівників про проведення перевірок за їх бажанням.

Також працівників Служби було залучено до проведення перевірок правоохоронними  органами. Проведено перевірки по залученню прокуратурою Івано-Франківської області в закладах охорони здоров’я кримінальної виконавчої служби.

Одним із пріоритетних завдань Служби було і є недопущення обігу на території області неякісних, фальсифікованих, незареєстрованих лікарських засобів.

            В Службі опрацьовано всі розпорядження про заборону обігу лікарських засобів, рішення про скасування заборони обігу лікарських засобів, видані Держлікслужбою, які невідкладно надіслано уповноваженим особам закладів охорони здоров’я, сформовано та надіслано уповноваженим особам 17 інформаційних листів «Якість».

            За інформацією, отриманою від уповноважених осіб суб’єктів господарської  діяльності, повернуто постачальникам 1414 упаковок лікарських засобів на суму 5447 грн., передано на утилізацію 5231,5 упаковок 92 найменувань лікарських засобів.

            Звернення стосовно якості лікарських засобів не надходили.

 

Заходи щодо контролю за дотриманням ліцензійних умов

 

У 2022 році Службою планові перевірки додержання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки не проводились зв’язку із запровадженням мораторію на проведення планових перевірок,  доручень та підстав для проведення позапланових заходів не було.

На виконання доручень Держлікслужби на проведення перевірок перед видачею ліцензій щодо наявності матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу, необхідних для провадження господарської діяльності з роздрібної та оптової торгівлі лікарськими засобами перевірено 87 аптек, 7 аптечних пунктів та 2 аптечні склади, всього 96 місць провадження господарської діяльності.

 

Заходи з питань державного ринкового нагляду

Заходи з питань державного ринкового нагляду здійснювалися Службою у відповідності до Секторального плану державного ринкового  нагляду на 2022 рік, затвердженого Держлікслужбою.

До запровадження воєнного стану Службою проведено 26 планових перевірок характеристик продукції, за результатами яких прийнято 12 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів (обмеження надання продукції на ринку шляхом усунення формальної невідповідності або шляхом приведення продукції у відповідність встановленим вимогам).

Виявлено 12 медичних виробів, які не відповідали вимогам технічних регламентів, складено 37 актів перевірок характеристик продукції.

         За дорученням Держлікслужби проведено 3 позапланових перевірки у розповсюджувачів, під час 2 перевірок виявлені порушення, за результатами яких прийнято 2 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів.

Опрацьовано 14 повідомлень про виконання стану рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів  та прийнято 12 рішень про скасування рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних заходів).

         Пропозиції, запити, скарги, заяви, звернення та повідомлення споживачів (користувачів) стосовно медичних виробів у 2022 році не надходили.

 

Виконання доручень

 

У 2022 році Службою виконувались доручення Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України,  керівництва Держлікслужби, розпоряджень Івано-Франківської обласної військової адміністрації.

За дорученням Держлікслужби та Міністерства охорони здоров’я України проводився моніторинг наявності препаратів інсуліну та гормонів щитовидної залози (йодовмісні препарати), який надавався в Держлікслужбу, Департамент охорони здоров’я та  висвітлювався на  сайті  Служби для надання допомоги громадянам у придбанні  цих ліків.

На виконання доручення Держлікслужби, починаючи із березня 2022 року, працівники Служби щотижня оновлювали інформацію про аптеки, які відпускають інсуліни на території області. Актуалізована  інформація  щотижнево надсилалась в Департамент охорони здоровя, міський відділ охорони здоров’я, в Держлікслужбу та висвітлювалась на сайті Служби.На сайті Івано-Франківської ОВА створено спеціальну сторінку, на якій щотижня висвітлювалась інформація про перелік аптек, які відпускають інсуліни.

На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 6 березня  № 223 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України  від 25 грудня 1996 р. № 1548», протоколу засідання ради оборони області, затвердженого розпорядженням Івано-Франківської ОВА, щоденно здійснювався моніторинг роздрібних цін в аптечних закладах на протимікробні та нестероїдні протизапальні лікарські засоби українського виробництва.

На виконання доручення Міністерства охорони здоров’я України щоденно проводився моніторинг  наявності в аптечних та лікувальних закладах області лікарських засобів та щотижнево проводився моніторинг цін на  лікарські засоби за переліками, наданими Міністерством охорони здоров’я України.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

У Польщі стали доступними інструкції до лікарських засобів українською мовою

Наступна

Перелік суб'єктів господарювання, які здійснюють відпуск інсулінів на території Івано-Франківської області станом на 08.02.2023 року