У яких випадках на рецепті має бути штамп закладу охорони здоров’я?

Опубліковано 27.04.2023 о 17:33

Під час виписування лікарем паперових рецептів їх не потрібно засвідчувати штампом закладу охорони здоров’я. Вони засвідчуються лише підписом та особистою печаткою лікаря. Це стосується рецептів, виписаних як на формі бланка № 1, так і № 3.

Винятками є рецепти, виписані фельдшерами. Так, згідно з Правилами виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби (далі — Правила), затвердженими наказом МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360, паперові рецепти за формою бланка № 1, виписані фельдшерами, засвідчуються їх власним підписом та печаткою амбулаторії або центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги.

Проте досі багато хто вважає, що рецепти мають бути засвідчені штампом медичного закладу. Відповідна вимога діяла до 15 серпня 2017 р. Тоді рецепти повинні були мати кутовий штамп закладу охорони здоров’я та завірятися підписом і особистою печаткою лікаря, а у разі виписування наркотичних засобів, ліків, які підлягають відшкодуванню чи предметно-кількісному обліку, рецепти додатково засвідчувалися круглою печаткою суб’єкта господарювання, що провадить діяльність, пов’язану з медичною практикою.

Звертаємо увагу на те, що до 1 квітня 2023 р. на рецептурному бланку № 3 у графі «Місце позначки» зазначалося «Хронічно хворому», «За спеціальним призначенням», які додатково засвідчувалися підписом та печаткою лікаря. Тобто такий рецепт мав бути засвідчений підписом та печаткою лікаря двічі. Штамп медичного закладу не був потрібен. Наразі така форма бланка № 3 не містить відповідної графи, а тому такі рецепти засвідчуються лише один раз підписом та печаткою лікаря.

Відтак зараз відповідно до чинних Правил засвідчувати рецепти штампом закладу охорони здоров’я не потрібно. Виняток — рецепти ф-1, виписані фельдшерами.

                                                                                                                                          Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

МОЗ пропонує скасувати процедуру екстреної реєстрації лікарських засобів

Наступна

Зміни до Ліцензійних умов щодо відпуску ліків з аптек: що передбачає урядове рішення?