Щодо дотримання температурних умов під час зберігання ліків у закладах охорони здоров’я

Опубліковано 05.06.2019 о 13:59

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Закарпатській області, у зв’язку із значним підвищенням температури повітря, нагадує аптечним та лікувально-профілактичним закладам області про необхідність забезпечення дотримання визначених виробником умов зберігання лікарських засобів.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 929 (Ліцензійні умови) провад­ження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) ліцензіат забезпечує додержання визначених виробником загальних та специфічних умов зберігання лікарських засобів на всіх етапах оптової торгівлі, у тому числі під час транспортування. Перевезення лікарських засобів, що вимагають особливих температурних умов зберігання, здійснюється тільки спеціально обладнаним транс­портом, оснащеним рефрижераторними установками, які обладнуються пристроями для постійного моніторингу температури, або термоконтейнерами (п. 103, п. 135 Ліцензійних умов).

Стосовно роздрібної торгівлі, то відповідно до п. 165 та п. 170 ліцензіат повинен дотримуватися визначених виробником загальних та специфічних умов зберігання лікарських засобів та під час транспортування ліків забезпечувати умови їх зберігання відповідно до вимог, встановлених виробником.

Транспортний засіб для перевезення лікарських засобів повинен відповідати визначеним виробником умовам зберігання, слід забезпечувати проведення систематичного вологого прибирання з використанням дез­інфекційних засобів.

Відповідно до вимог розділу ІІ наказу МОЗ України від 16.12.2003 № 584 «Про затвердження Правил зберігання та проведення контролю якості лікарських засобів у лікувально-профілактичних закладах» освітлення, температура, вологість і вентиляція повинні відповідати вимогам нормативно-технічних документів і не мають чинити несприятливого впливу на лікарські засоби. У приміщеннях для зберігання лікарських засобів повинні підтримуватися температура і вологість повітря, які відповідають вимогам інструкції про застосування лікарських засобів.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Закарпатській області щодо подання СГД заяв, повідомлень про зміни до органу ліцензування

Наступна

Оголошення! 9 серпня 2019 року об 11:00 відбудеться атестація провізорів та фармацевтів