Щодо знищення наркотичних та психотропних препаратів

Опубліковано 08.06.2023 о 11:55

   Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області  (далі – Служба) нагадує, що відповідно до пункту 11 постанови КМУ від 03.06.2009 № 589 «Про затвердження Порядку провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом» (далі – постанова №589) знищення препаратів, що містять  наркотичні  засоби,  психотропні  речовини і прекурсори в кількості,  що  перевищує  гранично  допустиму (далі – підконтрольні препарати), може здійснюватися суб’єктом  господарювання власними силами у разі наявності у нього ліцензії  на право провадження діяльності, пов’язаної із знищенням наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. 

Знищення підконтрольних препаратів здійснюється суб’єктами господарювання за визначеним Держлікслужбою методом.

Для визначення  методу  знищення суб’єкт господарювання подає Держлікслужбі такі документи:

            заяву за формою згідно з додатком 3 постанови №589;
   копію повідомлення про строк проведення знищення, надісланого суб’єктом    господарювання    територіальному    (відокремленому) підрозділу  міжрегіонального  територіального  органу Національної поліції з питань боротьби з наркозлочинністю.

Держлікслужба  у  десятиденний  строк  розглядає  подані суб’єктом господарювання документи та в письмовій формі повідомляє його про прийняте рішення щодо визначення методу знищення.

Звертаємо вашу увагу, що відповідно до Ліцензійних умов у сфері обігу наркотичних засобів, підконтрольних речовин і прекурсорів, затверджених постановою КМУ від 06.04.2016 № 282  (далі – постанова №282) знищення невикористаних решток у відкритих ампулах та препаратів, що видавались лікувально-профілактичним закладом та повернуті від родичів померлих хворих, здійснюється без визначення  Держлікслужбою методу знищення та без залучення представника територіального органу Національної поліції (пункти 76, 77 постанови № 282).

Проте при самостійному виборі методу знищення слід враховувати норми пунктів  77 та 78 постанови № 282 та спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 19.03.1999 № 67/59  «Про затвердження Правил проведення утилізації та знищення неякісних  лікарських  засобів, до  складу яких входять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» щодо методів знищення тих чи інших лікарських форм.

Так, для  знищення  неякісних лікарських засобів у вигляді твердих форм, порошків  (таблетки,  капсули,  гранули,  порошки  для ін’єкцій  тощо), напівтвердих лікарських засобів (креми, лосьйони, гелі,   супозиторії   тощо)  застосовуються  методи  інкапсуляції, інертизації або високотемпературного спалення.

Для  знищення  неякісних  лікарських  засобів у вигляді рідин (розчини,   суспензії,   сиропи   тощо)   використовується   метод розведення водою та злив до комунального колектора.

 Метод інкапсуляції – це  процес  перетворення  в  моноліт неякісних  лікарських  засобів  у  замкнутому  об’ємі за допомогою в’яжучих речовин, що включає наступні стадії:

розміщення  неякісних  лікарських засобів у пластмасовому або сталевому  барабані  в  кількості, яка займає до 90 % внутрішнього об’єму барабана;

заповнення  вільного об’єму розчином цементу, вапна та води у пропорції за масою відповідно 15:15:5;

перемішування   розчину,   закриття   кришкою   барабана   та герметизація;

витримка 7-28 діб до повного застигання маси;

доставка  барабана до сховища поховання побутових відходів та покриття його твердими побутовими відходами.

Метод інертизації це  процес  перетворення  в  моноліт неякісних  лікарських  засобів  за  допомогою  в’яжучих  речовин з наступним  подрібненням   та  розосередженням,  включає  наступні стадії:

зняття пакувального матеріалу з неякісних лікарських засобів;

подрібнення   неякісних   лікарських  засобів  до  фракції  з розміром окремих частинок не більше 2 міліметрів;

змішування подрібненої лікарської форми з водою,  цементом та вапном у відношенні за масою відповідно  65:15:15:5  до  отримання однорідної пасти;

транспортування   пасти  до  місця побутових відходів;

розсіювання  (після  застигання)  подрібнених  шматків  пасти серед побутових твердих відходів.

Високотемпературне спалення провадиться з використанням печей промислових   підприємств   для  виготовлення  цементу,  вугільних теплоелектростанцій  та  ливарних  цехів. Печі, температура в яких сягає 1200-20000C,  придатні для знищення лікарських засобів. Час знищення лікарських  засобів  при  такій  високій  температурі становить  кілька  секунд.  За таких умов всі органічні компоненти відходів руйнуються,  а деякі потенційно  небезпечні  чи  токсичні продукти  горіння  стають абсорбованим шлаковим продуктом,  або їх видаляють за допомогою теплообмінного обладнання.

Розведення водою та злив до комунального коллектора проводять розведенням їх водою  у  відношенні  1  до 200 та поступовим зливом у комунальний колектор.      Ампули з  розчинами  неякісних  лікарських  засобів  спочатку подрібнюються на твердій поверхні або  в  металевому  барабані  із застосуванням   дерев’яного   молотка,   відокремлюється   рідина, розводиться  водою  у  відношенні  1  до  200  та   зливається   у комунальний  колектор  зі  швидкістю,  не  більшою  як  1  літр за секунду.  Подрібнене  скло  збирається  у  контейнер  для  гострих предметів та відправляється до місця побутових відходів.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області продовжує працювати в умовах карантину до 30 червня 2023 року

Наступна

Участь начальника служби у межрегіональному круглому столі «Південь – перспективи післявоєнного відновлення регіону»