Що потрібно знати про антибіотики!

Опубліковано 20.11.2023 о 11:24

АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНІСТЬ – це стійкість бактерій до одного або кількох антибіотиків.

У зимові місяці спостерігається збільшення призначення антибіотиків, зокрема при інфекціях верхніх дихальних шляхів серед усіх вікових груп населення.

З початком пандемії COVID-19 ця проблема проявилася ще більше. Хоча антибіотики не здатні ні попереджувати, ні лікувати вірусні інфекції, пандемія COVID-19 призвела до суттєвого зростання вживання антибактеріальних засобів у світі.

Стійкість до антибіотиків виникає, коли бактерії змінюються під впливом лікарських засобів. Тому антибіотики перестають працювати, а інфекційні хвороби не піддаються лікуванню. Стійкість до антибіотиків ставить під загрозу ефективну профілактику та лікування будь-яких інфекцій.

 

ПРИЧИНИ АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНОСТІ:

  • У першу чергу, вона виникає через безвідповідальне ставлення до прийому препаратів. Неконтрольоване та неправильне призначення ліків “навчає” бактерію боротись з тим чи іншим класом антибіотиків.
  • Припинення курсу антибіотиків після покращення стану хворого також може спровокувати резистентність. Якщо лікування не довести до кінця, існує можливість того, що певна кількість бактерій виживе.
  • Із кожним роком зростає рівень використання антибіотиків у тваринництві та рослинництві. Головною загрозою для здоров’я вважають не антибіотики в м’ясі, а саме стійкі бактерії, що у ньому є.
  • Низький рівень вакцинації у країні збільшує кількість використаних антибіотиків для лікування хвороб. Цього можна уникнути, якщо дотримуватись календаря щеплень.
  • Неналежний інфекційний контроль в лікувальних закладах, а також відсутність гігієни та антисанітарія також можуть вважатися причинами антибіотикорезистентності.

 

ПОРАДИ:

  • Приймати антибіотики слід лише за призначенням лікаря з дотриманням кратності і тривалості прийому.
  • Не займайтеся самолікуванням – приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря. Не лікуйте грип чи застуду антибіотиками – це неефективно.
  • Не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.
  • Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу приймання.
  • Попереджуйте інфекції – регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми та вчасно робіть щеплення.

 

1 квітня 2023 року запроваджено е-рецепт на всі рецептурні лікарські засоби. Це дозволяє контролювати їх відпуск, вести їх облік в ЕСОЗ, що в стратегічній перспективі дозволить побудувати систему клінічного моніторингу в Україні. Це певною мірою виключає можливість безконтрольного приймання рецептурних препаратів і сприяє звертатися населення до медичних спеціалістів, які здійснюють призначення ліків і тим самим контролюють процес лікування. Адже неусвідомлене застосування рецептурних препаратів може призводити до тяжких наслідків для здоров’я.

Дбайте про своє здоров’я! 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Головні спеціалісти сектору провели ознайомчі інформаційно-консультативні візити в аптечні заклади міста Тернополя та Тернопільської області

Наступна

СЕМІНАР НА ТЕМУ: «МЕДИЧНІ ВИРОБИ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ СУБ’ЄКТАМ ГОСПОДАРЮВАННЯ»