Інформація для суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

Опубліковано 21.10.2019 о 11:44

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Полтавській області (далі – Служба) нагадує, що заклад охорони здоров’я, який бажає отримати ліцензію на обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (далі – підконтрольні речовини), має подати до органу ліцензування, тобто Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками відповідну заяву.До неї додають документи, з-поміж яких — дозвіл Національної поліції на використання об’єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності з обігу підконтрольних речовин та їх відповідність встановленим вимогам відповідно до вимог ст. 8 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15.02.1995 № 60/95-ВР (далі — Закон № 60/95) та п. 6 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку, затверджених постановою КМУ від 06.04.2016 № 282 (далі — Ліцензійні умови № 282).

Національна поліція видає дозвіл на підставі результатів перевірки відповідно до статті 11 Закону № 60/95.

Дозвіл видають, лише якщо об’єкти і приміщення, в яких будуть зберігати підконтрольні речовини відповідають Вимогам до об’єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу підконтрольних речовин та зберігання вилучених з незаконного обігу таких засобів і речовин, що затверджені наказом МВС від 29.01.2018 № 52 (далі — Вимоги № 52).

Процедуру видачі дозволу юридичним особам визначає Порядок видачі дозволу на використання об’єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затверджений постановою КМУ від 13.04.2011 № 469 (далі — Порядок № 469).

  1. Документи, які потрібні для отримання дозволу

Для отримання дозволу заклад охорони здоров’я подає відповідну заяву представнику структурного підрозділу територіального органу Національної поліції з питань протидії наркозлочинності.

Заяву можна подати особисто або через уповноважений юридичною особою орган чи особу.

До заяви необхідно додати документи, що зазначені в п. 4 Порядку № 469, а саме:

  • копію статуту юридичної особи із зазначенням видів діяльності, пов’язаної з обігом підконтрольних речовин, яку провадить юридична особа;
  • копії документів, що підтверджують право власності на об’єкти чи приміщення, призначені для провадження діяльності, пов’язаної з обігом підконтрольних речовин, або договору оренди об’єкта чи приміщення;
  • план-схему об’єкта чи приміщення з обов’язковим зазначенням безпосередніх місць провадження діяльності, пов’язаної з обігом підконтрольних речовин;
  • копії договору про охорону об’єкта чи приміщення та документів, що підтверджують обладнання приміщення засобами охоронної та пожежної сигналізації;
  • витяг з наказу про допуск до роботи з підконтрольними речовинами осіб (із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, місця проживання і посади) та особи (осіб), відповідальної за їх зберігання і використання.         
  1. Порядок видачі Національною поліцією дозволу.

Територіальні органи Національної поліції видають дозвіл за місцем розташування юридичної особи та складають його за формою згідно з додатком до Порядку № 469. Якщо діяльність, пов’язану з обігом підконтрольних речовин, провадять не за адресою юридичної особи, Національна поліція видає дозвіл за місцем провадження такої діяльності.

Національна поліція оформлює дозвіл у двох примірниках. Кожен з них засвідчує підписом керівник територіального органу Національної поліції (за його відсутності — заступник керівника або особа, яка виконує його обов’язки) і скріплює печаткою такого органу.

 Один примірник дозволу структурний підрозділ територіального органу Національної поліції з питань протидії наркозлочинності видає особисто керівнику юридичної особи або його представнику (при наявності відповідно оформленої довіреність на отримання дозволу та документ, що посвідчує особу).

Строк дії дозволу не може перевищувати строк дії ліцензії на провадження діяльності, пов’язаної з обігом підконтрольних речовин.

Другий примірник разом із документами, зазначеними у п. 4 Порядку № 469, залишають у структурному підрозділі територіального органу Національної поліції з питань протидії наркозлочинності і зберігають упродовж усього строку дії ліцензії на провадження діяльності, пов’язаної з обігом підконтрольних речовин, та три роки після закінчення строку її дії.

  1. Порядок перевірки Національною поліцією приміщень на відповідність вимогам МВС

Приміщення, у яких зберігають підконтрольні речовини, мають бути обладнані відповідно до Технологічних вимог Ліцензійних умов № 282 та Вимог № 52.

На відповідність об’єктів або приміщень вимогам МВС обстеження здійснюють працівники структурного підрозділу територіального органу Національної поліції з питань протидії наркозлочинності. Строк обстеження не має перевищувати трьох робочих днів з дати, коли заклад подав документи, необхідні для видачі дозволу.

 Об’єкти чи приміщення мають право обстежувати лише у присутності представників закладу охорони здоров’я.

 За результатами обстеження об’єктів чи приміщень представники Національної поліції складають акти обстеження за формами, затвердженими МВС. Вони зазначають в актах, чи можна використовувати об’єкти або приміщення для провадження діяльності, пов’язаної з обігом підконтрольних речовин.

  Акти обстеження Національна поліція складає у двох примірниках:

  • перший — видають юридичній особі або уповноваженій нею особі (про що вона ставить підпис в журналі реєстрації актів обстеження об’єктів та приміщень);
  • другий — зберігають у відповідній справі структурного підрозділу територіального органу Національної поліції з питань протидії наркозлочинності.         

Акти обстеження підписують працівники структурного підрозділу територіального органу Національної поліції з питань протидії наркозлочинності, а також юридична особа або уповноважена нею особа.

 Акти обов’язково скріплюють печаткою територіального органу Національної поліції.

Рішення про видачу дозволу чи відмову у ньому приймає центральний орган управління Національної поліції упродовж 10 календарних днів з дня, коли заклад подав документи за переліком, який встановлює МВС.

 Протягом трьох календарних днів з дня, коли прийняли відповідне рішення, закладу видають дозвіл або надсилають письмове повідомлення про відмову у видачі дозволу, в якому зазначають причини відмови.

  1. Причини відмови у видачі дозволу.

  Національна поліція може відмовити у видачі дозволу, якщо:

  • подали не всі документи, необхідні для одержання дозволу;
  • вказали в документах недостовірні відомості;
  • об’єкти чи приміщення не відповідають установленим МВС вимогам згідно з актами обстеження.

Як і дозвіл, письмове повідомлення про відмову у видачі дозволу Національна поліція оформлює у двох примірниках. Кожен примірник засвідчує підписом керівник територіального органу Національної поліції (за його відсутності — заступник керівника або особа, яка виконує його обов’язки) і скріплює печаткою такого органу.

Рішення про відмову у видачі дозволу можна оскаржити в установленому законом порядку. Заклад має право повторно звернутися до структурного підрозділу територіального органу Національної поліції з питань протидії наркозлочинності, лише якщо усунули причини, через які Нацполіція відмовила у дозволі.

Офіційний лист

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Інформація для суб'єктів господарювання, які займаються застосуванням, зберіганням лікарських засобів

Наступна

Інформація для суб'єктів господарювання, які провадять діяльність з виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки