Інформація про результати здійснених заходів на виконання вимог законодавства у сфері державного ринкового нагляду.

Опубліковано 24.01.2024 о 12:38

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області (далі – Служба) інформує про результати здійснених заходів на виконання вимог законодавства у сфері державного ринкового нагляду.

Служба є територіальним органом Держлікслужби. Відповідно до вимог діючого законодавства, сферою відповідальності Держлікслужби як органу державного ринкового нагляду є медичні вироби та допоміжні засоби до них, біоімпланти,  активні медичні вироби, які імплантують, медичні вироби для лабораторної діагностики in vitro та їх допоміжні засоби, косметична продукція.

В 2023 році, в  умовах правового режиму воєнного стану, на виконання пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303, Службою припинено планові та позапланові заходи державного ринкового нагляду.

Разом з тим, у звітному році тривав судовий розгляд позовів Служби щодо примусового стягнення адміністративно-господарських санкцій у вигляді штрафу накладених Службою за результатами здійснених заходів ринкового нагляду до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303.

Так Миколаївським окружним адміністративним судом у 2023 році задоволено позови Служби щодо примусового стягнення штрафних санкцій з двох суб’єктів господарювання (1 юридична особа, 1 фізична особа – підприємець) на загальну суму 255 000 грн. До державного бюджету ФОП  сплачено штраф у розмірі 51 000 грн. до набрання законної сили рішення суду.  Після набрання законної сили рішення суду у відношенні юридичної особи щодо примусового стягнення 204 000 грн штрафних санкцій, Службою спрямовано виконавчий лист до Державної виконавчої служби, якою відкрито відповідне виконавче провадження.    

Також у 2023 році Служба прийняла участь у якості респондента в роботі

Експертної  місією ТАІЕХ щодо стану роботи та результатів у сфері ринкового нагляду в рамках попередньої оцінки готовності України розпочати переговори про АСАА (Угоду про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції).

         З метою сприяння попередженню можливих порушень законодавства у сфері державного ринкового нагляду, Службою у 2023 році  розроблені методичні навчальні матеріали на тему «Вимоги до маркування та супровідних документів до медичних виробів» орієнтовані на відповідальних осіб за закупівлю та приймання медичних виробів у лікувально-профілактичних закладах.

Протягом серпня – вересня 2023 року відповідно до отриманих Службою протоколів, навчання пройшли 322 особи 64 лікувальних закладів. Із загальної кількості охоплених навчанням закладів: 13 – обласного, 17 – районного, 6 – міського  підпорядкування, 26 центрів первинної медико-санітарної допомоги та 2 приватні медичні заклади.

У звітному році, на виконання вимог діючого законодавства, Службою подано до Держлікслужби пропозиції для узагальнення під час складання секторальних планів державного ринкового нагляду на 2024 рік , зокрема щодо 34 найменувань продукції, в т.ч. 1 найменування косметичної продукції. В план включені види продукції, що не відповідали  вимогам Технічних регламентів, які були виявлені спеціалістами Служби під час здійснення ринкового нагляду та інформація про які внесена до Національної інформаційної системи ринкового нагляду. Також зазначені види продукції найбільш поширені в обігу на території області.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Щодо надання відповідей на розпорядження

Наступна

Звіт про підсумки діяльності у 2023 році