Вимоги до вхідної зони до приміщень аптечного закладу відповідно до ДБН В.2.2-40:2018 зі зміною №1 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення.»

Опубліковано 29.02.2024 о 14:22

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Полтавській області нагадує, що у відповідності до абз. 5 п. 165 постанови КМУ від 30.11.2016 № 929 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)»: Ліцензіат, який провадить діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами забезпечує створення необхідних умов для вільного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень відповідно до державних будівельних норм, правил і стандартів, що документально підтверджується фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має кваліфікаційний сертифікат.

Дані норми, стандарти і правила викладені в ДБН В.2.2-40:2018 зі зміною №1 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення.» (далі – ДБН В.2.2-40:2018). Зокрема п 6.1. та п 8.4. ДБН В.2.2-40:2018 встановлено що:

На шляхах руху MГH* не можна застосовувати двері, які гойдаються на завісах, обертові двері. У разі необхідності їх встановлення вони повинні бути продубльовані дверима для користування МГН та позначені піктограмою Міжнародного символу доступності.

Двері для користування МГН бажано проєктувати з автоматичним відчиненням (на фотоелементах) або з примусовим відчиненням через вимикач. Вимикач встановлюється поруч з дверима на доступному для осіб у кріслах колісних місці на висоті 0,75–0,80 м і 0,30 м (для відчинення дверей ногою, милицею або тростиною його слід розташовувати заввишки 0,30 м). Діаметр кнопки-вимикача 0,15 м.

Слід застосовувати двері на завісах однобічної дії з фіксаторами у положеннях «відчинено» і «зачинено», а також використовувати двері, що забезпечують затримку автоматичного зачинення дверей тривалістю не менше ніж 5 с.

У полотнах зовнішніх дверей рекомендується передбачати оглядові панелі, заповнені прозорим і протиударним матеріалом. Нижня частина скляних дверей повинна бути захищена протиударною смугою.

Ширина просвіту дверей приміщень має бути не менше ніж 0,9 м. При глибині відкритого прорізу більше ніж 1,0 м ширину прорізу слід приймати по ширині комунікаційного проходу, але не менше ніж 1,2м.

У двостулкових дверях одне робоче полотно повинно мати ширину не менше 0,9 м.

Вхідні двері необхідно проєктувати без порогів. За необхідності влаштування порогів висота кожного елемента порога не повинна перевищувати 0,02 м. При цьому слід виконувати скоси/пандус не більше ніж 0,3 м у довжину і уклоном максимально 8 % (1:12). Усі пороги повинні бути контрастно виділені.

Виділенню контрастним кольором або нанесення попереджувальних контрастних смуг відбувається за відсутності природного (стандартного) кольорового підлягають: 

– пороги;

– дверні прорізи. Нижня частина дверей — смуга по всій ширині дверей заввишки 0,2–0,4 м. Дверний косяк — смуга по всій висоті дверей завширшки 0,05–0,1 м;

– інші перешкоди, шляхи руху (колони, відкриті прорізи, обмежувачі руху транспорту, інформаційні стояки, елементи обладнання для придбання/отримання товарів, інформації чи послуг, декоративні конструкції, навісні перешкоди, стелі).

Усі прозорі чи скляні конструкції, які розташовані на шляхах руху МГН, а також прозорі елементи об’єктів, де відбувається отримання інформації та послуг, придбання товарів, повинні мати контрастне маркування.

Прозорі двері облаштовуються попереджувальною контрастною смугою на висоті від 1,0–1,5 м, із шириною смуги, що ідентична ширині дверного прорізу.

Висота смуги повинна бути не менше ніж 0,1 м. Додатково прозорі дверні прорізи повинні бути облаштовані текстовою табличкою вхід/вихід, виконаною збільшеним шрифтом та з контрастним співвідношенням кольорів Якщо разом із прозорими дверима на об’єкті є прозорий фасад, прозорі двері додатково маркуються по периметру (краю) дверного прорізу з шириною смуги від 0,1 м. Маркування прозорого фасаду є обов’язковим. Якщо на об’єкті використовують обертові прозорі двері, на стіну, уздовж якої відбувається рух, наносять контрастну смугу по всій довжині руху заввишки не менше ніж 0,1 м.

Кольором слід маркувати:

  • прозорі стіни, турнікети, інші елементи інтер’єру, обладнання чи меблі (столи, шафи, стільці, лави), що розміщені на шляхах руху, елементи обладнання для придбання/отримання товарів, інформації чи послуг, стійки, полички;
  • прозорі елементи конструкцій або об’єктів, де можна отримати інформацію щодо придбання товарів чи послуг (операційні вікна в банках, пошті; каси, довідкові бюро чи бюро перепусток) маркуються так, що контрастна смуга влаштовується по всьому периметру (по ширині) зони, де відбувається передача грошей, документів, товарів заввишки 0,01–0,02 м.

Якщо верхня частина відповідного об’єкта розміщена на висоті до двох метрів, на неї також наносять попереджувальну контрастну смугу. У разі розташування операційного вікна на рівні скляного фасаду попереджувальну смугу наносять по периметру вікна.

Лист

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Тактильні елементи доступності відповідно до ДБН В.2.2-40:2018 зі зміною №1 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення.»

Наступна

Ліцензіат, який провадить діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами забезпечує створення необхідних умов для вільного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень відповідно до державних будівельних норм, правил і стандартів