«Е-рецепти можна тимчасово погасити без СМС»

Опубліковано 18.12.2023 о 10:53

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Кіровоградській області інформує, що через збій роботи мобільного оператора «Київстар» в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ) внесено зміни, які дозволяють пацієнтам отримати номер та код електронного рецепта (е-рецепта) без СМС, у паперовій формі. Про це повідомляє Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Надсилання СМС тимчасово скасовані для всіх електронних рецептів: як в межах програми реімбурсації “Доступні ліки”, так і на рецептурні ліки, які відпускаються за е-рецептом. Повідомлення не надсилатимуться для користувачів усіх операторів. Натомість лікар, після створення рецепта в ЕСОЗ, надасть пацієнту інформаційну довідку з номером е-рецепта та код підтвердження (паперова довідка, фото або скрін тощо).

Якщо е-рецепт не вдалося отримати раніше, то пацієнт може звернутися  до лікаря дистанційно – лікар повідомить номер та код рецепта.

Звертаємо вашу увагу, що зазначені зміни НЕ стосуються е-рецепта на тест-смужки для вимірювання рівня цукру в крові – СМС із номером та кодом рецепта буде надходити пацієнту як і зазвичай.

Таким чином, ліки продовжуватимуть відпускатися за електронним рецептом, однак тимчасово номер і код надаватиме пацієнту лікар.

Щодо паперових рецептів, нагадуємо:

– На час воєнного стану лікар може виписати як електронний, так паперовий рецепт на рецептурні лікарські засоби (поза програмою реімбурсації) за кошти пацієнта.

– Також паперовий рецепт виписується на екстемпоральні препарати (тобто таких, які виготовляються в аптеці).

– Наркотичні лікарські засоби, призначаються та відпускаються виключно за електронними рецептами. 

– На територіях, де ведуться активні бойові дії, лікар може виписати паперовий рецепт у випадку відсутності технічної можливості виписати електронний.

– Паперовий рецепт на препарати та медичні вироби за програмою реімбурсації може виписуватися та погашатися на тимчасово окупованих територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії.

Нагадуємо, новий електронний рецепт за програмою реімбурсації лікар може виписати до закінчення строку попереднього:

– за 7 днів, якщо попередній рецепт розрахований на 21 і більше днів;

– за 3 дні, якщо ліків у попередньому рецепті  менш ніж на 21 день.

Термін дії електронного рецепта на більшість препаратів та медвиробів за програмою реімбурсації становить 30 днів з дати виписування такого рецепта. Для  наркотичних лікарських засобів – 10 днів, незалежно від джерела фінансування. Строк дії е-рецептів на рецептурні ліки за власний кошт пацієнта становить 90 днів. (За матеріалами сайта НЗСУ)

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Ліцензіат зобов'язаний у разі ліквідації аптечного закладу подати заяву до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками

Наступна

Аптечні заклади, які розташовані в приміщенні або на території лікувально-профілактичного закладу, мають укласти договір про реімбурсацію