Знищення препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (лист від 15.02.2023 №73-01.1/02/05.17-23)

Опубліковано 15.02.2023 о 11:57

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Полтавській області (далі – Служба) наводить етапи знищення препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (далі – підконтрольних препаратів) та надання інформації про вжиті заходи.

Відповідно до вимог пункту 75 Ліцензійних умов* знищення підконтрольних препаратів здійснюється згідно з Порядком провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2009 р. № 589 (далі – Порядок).

  1. Визначення методу знищення (пункт 12 Порядку).

Звертаємо увагу!!! Знищення підконтрольних препаратів (крім їх невикористаних решток у відкритих ампулах, відходів, що утворилися у процесі виробництва відповідно до технологічних регламентів, та повернутих від родичів померлих хворих) здійснюється за визначеним Держлікслужбою методом (пункт 76 Ліцензійних умов*).

Для визначення методу знищення підконтрольних препаратів наркотичних суб’єкт господарювання подає до Держлікслужби** такі документи:

  • заяву за формою згідно з додатком 3 до Порядку (додається);
  • копію ліцензії на право провадження діяльності, пов’язаної із знищенням засобів і речовин, включених до таблиць II і III та списку 1 таблиці IV переліку (770-2000-п), якщо їх знищення здійснюється суб’єктом господарювання власними силами;
  • засвідчену в установленому порядку копію договору про знищення засобів і речовин, включених до таблиць II і III та списку 1 таблиці IV переліку (770-2000-п), препаратів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори в кількості, що перевищує гранично допустиму, із суб’єктом господарювання, який має ліцензію на право провадження зазначеного виду діяльності, якщо їх знищення здійснюється на договірних умовах;
  • копію повідомлення про строк проведення знищення, надісланого суб’єктом господарювання територіальному (відокремленому) підрозділу міжрегіонального територіального органу Національної поліції з питань боротьби з наркозлочинністю.
  1. Держлікслужба у десятиденний строк розглядає подані суб’єктом господарювання документи та в письмовій формі повідомляє його про прийняте рішення щодо визначення методу знищення (пункт 13 Порядку).
  2. 3. Знищення підконтрольних перапартів може здійснюватися двома шляхами: власними силами суб’єкта господарювання, якщо даний вид діяльності зазначено в ліцензії або іншим суб’єктом на договірних умовах (пункт 14 Порядку).

3.1. За результатами знищення підкотрольних препаратів в кількості, що перевищує гранично допустиму, власними силами суб’єкт господарювання складає у трьох примірниках акт за формою згідно з додатком 4 до Порядку (додається), який засвідчується підписами членів комісії.

Перший примірник акта залишається у суб’єкта господарювання, інші надсилаються територіальному (відокремленому) підрозділу міжрегіонального територіального органу Національної поліції з питань боротьби з наркозлочинністю та територіальному органові Держлікслужби.

3.2. У разі знищення підкотрольних препаратів, в кількості, що перевищує гранично допустиму, іншим суб’єктом на договірних умовах суб’єкт господарювання, який здійснив знищення, складає акт у чотирьох примірниках, який засвідчується підписами членів комісії.

Перший примірник акта залишається у суб’єкта господарювання, який здійснив знищення, другий – у суб’єкта господарювання – власника таких засобів і речовин, інші надсилаються відповідно територіальному (відокремленому) підрозділу міжрегіонального територіального органу Національної поліції з питань боротьби з наркозлочинністю та територіальному органові Держлікслужби.

  1. Надати до територіального органу Держлікслужби (Служби) повідомлення про знищення лікарського засобу (форма додається) до якого додати:

– акт про знищення підконтрольних препаратів (додаток 4 до Порядку);

– інформацію про передачу лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню, для утилізації або знешкодження, подається в паперовому та електронному вигляді за формою, наведеною у додатку 2 (Форма надання інформації про лікарські засоби, що не підлягають подальшому використанню, передані для знешкодження) до наказу МОЗ від 24.04.2015 року № 242 «Про затвердження Правил утилізації та знищення лікарських засобів» (додається). Дана форма заповнюється при знищенні як власними силами суб’єкта господарювання, так і при знищенні іншим суб’єктом на договірних умовах;

 

______________________________________________________________________________________________________________________

* Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 № 282 (далі – Ліцензійні умови).

** Держлікслужба – поштова адреса проспект Перемоги, 120А, м. Київ, 03115.

Офіційний лист

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» (лист від 13.02.2023 №65-01.1/03.1/05.17-23)

Наступна

Знищення невикористаних залишків підконтрольних препаратів, які повернуті від родичів померлих хворих, виданих лікувально-профілактичним закладом (лист від 15.02.2023 №74-01.1/02/05.17-23)