Інформація щодо дотримання вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (Лист №99-01.1/02/05.17-21 від 29.03.2021)

Опубліковано 29.03.2021 о 10:39

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Полтавській області (далі – Служба) нагадує, що відповідно до частини 1 статті 1 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (далі – Закон), який набрав чинності 16 липня 2019 року: єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.

Частиною сьомою статті 1 Закону визначено, що статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені цим Законом.

Відповідно до частини першої статті 13 Закону мовою нормативно-правових актів і актів індивідуальної дії, діловодства і документообігу органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування є державна мова.

Частиною шостою статті 13 Закону встановлено, що органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної і комунальної форм власності беруть до розгляду документи, складені державною мовою, крім випадків, визначених законом.

Статтею 37 Закону встановлено, що:

– мовою листування громадських об’єднань, політичних партій та інших юридичних осіб, зареєстрованих в Україні, з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної і комунальної форм власності в Україні є державна мова;

– юридичні особи ухвалюють статутні документи та рішення, надсилають статистичну інформацію, податкову та іншу звітність до органів державної влади чи органів місцевого самоврядування державною мовою.

Служба здійснює свої повноваження в межах наданих їй владних повноважень та у спосіб, що передбачений законами України, зокрема, частиною другою статті 19 Конституції України, якою встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Враховуючи викладене, Служба наголошує щодо необхідності дотримання вимог Закону, зокрема при подачі, прийомі, оформлені документів.

Офіційний лист

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Інформація щодо зміни даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії. (Лист №98-01.1/02/05.17-21 від 29.03.2021)

Наступна

Інформація про вимоги щодо впровадження господарської діяльності із знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (Лист №158-01.1/02/05.17-21 від 18.05.2021)