Попереджено можливий колапс ринку медичних виробів

Опубліковано 01.07.2014 о 00:00

1 липня 2014 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанови № 215 та №216, якими врегульовується низка проблемних питань обігу медичних виробів.

Так, п. КМУ №215 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» перенесений на один рік — до 1 липня 2015 року — термін введення в дію, як обов’язкової, процедури оцінки відповідності медичних виробів відповідно до Технічних регламентів, а саме до постанов КМУ від 02.10.2013:

– № 753 «Про затвердження Технічного регламенту щодо медичних виробів»;

– № 754 «Про затвердження Технічного регламенту щодо медичних виробів для діагностики in vitro»;

– № 755 «Про затвердження Технічного регламенту щодо активних медичних виробів, які імплантують»

Передбачено введення зазначених технічних регламентів в обов’язкове застосування з ІІІ кварталу 2015 року.

Таким чином, введення в обіг медичних виробів ще впродовж 1 року відбуватиметеся після їх державної реєстрації.

Також на один рік відкладено втрату чинності постанови Кабінету Міністрів України від 09.11.2004 № 1497 «Про затвердження Порядку державної реєстрації медичної техніки та виробів медичного призначення» (зі змінами).

Згідно п. КМУ №216 з 1 липня 2014 року операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України всіх медичних виробів підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 %.

Зазначені зміни до нормативно-правових актів стали результатом оперативної роботи багатьох учасників ринку та працівників Держлікслужби України, Міністерства охорони здоров’я інших міністерств та відомств. У критичний час усі сторони, зацікавлені у вирішенні проблеми, змогли об’єднатись та спільними зусиллями впродовж лічених днів підготувати необхідні рішення для Уряду.

Підготовка та прийняття постанов КМУ стало важливим прикладом, коли злагоджені дії громадських професійних організацій та центральних органів виконавчої влади дають необхідний результат для забезпечення здоров’я українців. 

Держлікслужба України висловлює впевненість, що в подальшому підготовка нормативно-правових актів проходитиме прогнозовано, у встановлені терміни та сподівається на результативну діяльність робочих груп, створених за участі фармацевтичної спільноти при Держлікслужбі України.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Голова Держлікслужби України проінформував громадськість про перші результати роботи

Наступна

Голова Держлікслужби України провів зустріч з представниками Асоціації індійських фармацевтичних виробників