Посилено контроль за відпуском рецептурних лікарських засобів

Опубліковано 19.10.2022 о 10:56

18 жовтня п.р. Верховною Радою прийнято у другому читанні Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів». Законодавчими нормами   встановлюється  здійснення ефективного контролю за призначенням та відпуском рецептурних лікарських засобів та поступовий перехід від паперових до електронних рецептів.

Оновлена стаття 28 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» дозволить виписувати, зокрема, електронні рецепти на наркотичні (психотропні) лікарські засоби (попередня редакція цієї статті передбачає виписування рецептів на них лише на спеціальних рецептурних бланках у паперовій формі).

Розробники Закону констатували поширену несприятливу практику призначення лікарями рецептурних лікарських засобів без виписування рецепта. Саме тому новим Законом передбачено зміни, що дозволять застосовувати до медичних працівників адміністративні стягнення за такі порушення.

Окрім згаданого, вперше встановлено на законодавчому рівні пряму заборону відпуску з аптечних закладів рецептурних лікарських засобів без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням встановленого МОЗ порядку.

Потрібно зазначити, що чинні дотепер норми законодавства не містили такої прямої заборони на відпуск рецептурних лікарських засобів без рецепта, що на практиці призводило до випадків безвідповідального застосування цих засобів.

Прийняття Закону дозволить забезпечити реальний контроль за дотриманням правил відпуску рецептурних лікарських засобів, що передбачено рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою», уведеним у дію Указом Президента України від 18 серпня 2021 року № 369/2021.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Затверджено Порядок обміну інформацією

Наступна

DG SANTE - нова асоційована партнерська організація PIC/S