Загальна інформація

Опубліковано 26.03.2024 о 17:19

Відповідно до Типового положення про уповноважений підрозділ (уповноважену особу) з питань запобігання та виявлення корупції, затвердженого наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 27.05.2021р. № 277/21, (із змінами, внесеними згідно з Наказом Національного агентства з питань запобігання корупції
№ 169/23 від 04.08.2023) та з метою належної організації роботи щодо запобігання корупційним проявам, в Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області визначена уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції (далі – уповноважена особа).

У разі коли Вам стали відомі факти порушення антикорупційного законодавства працівниками Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та/ або її територіальних органів, за наявності обґрунтованого переконання, що інформація є достовірною, Ви можете надати відповідне повідомлення:

на поштову адресу у м. Київ: Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, просп. Берестейський, 120А, м. Київ, 03115; через Електронне звернення, яке розташоване сайті: https://www.dls.gov.ua; на електронну адресу:  anticor@dls.gov.ua ; за телефоном: +380 (44) 422-55-02.

У м. Миколаїв: Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській  області, вул. Погранична, 22/1А, м. Миколаїв, 54020на електронну адресу: Marchenko_NV@dls.gov.ua ; за спеціальною телефонною лінією: +380 (512) 47-56-07.

Повідомити про факт корупції можна також через Єдиний портал повідомлень викривачів, що створений Національним агентством з питань запобігання корупції. Портал пропонує вибір – анонімно подавати повідомлення чи із зазначенням інформації про себе.

Крім того, повідомлення про корупцію можна залишити у скриньці «Для повідомлень про корупційні правопорушення», яка розміщена у Кутку запобігання корупції у холі Служби (ліворуч від входу). Куток запобігання корупції містить корисну інформацію та посилання для відвідувачів приміщень Служби щодо профілактики та запобігання корупції, каналів повідомлень та інше. Також Ви маєте можливість щопонеділка з 10-00 до 11-00 надати повідомлення  безпосередньо уповноваженій особі з питань запобігання та виявлення корупції на особистому прийомі (Графік прийому громадян із зазначенням ПІБ посадових осіб Служби, що його здійснюють та номери службових кабінетів в яких прийом проводиться розміщений на інформаційному стенді в холі Служби).

Розгляд повідомлень здійснюється відповідно до статті 53 Закону України “Про запобігання корупції”. Надана Вами інформація використовуватиметься керівництвом як джерело для прийняття рішення щодо необхідності проведення перевірки або іншого реагування відповідно до Закону України «Про запобігання корупції». Щоб розпочати перевірку повідомлення повинно мати такі реквізити:

  • прізвище, ім’я, по батькові особи, яка ймовірно вчинила правопорушення, її посада та місце роботи;
  • текст повідомлення, що містить детальну інформацію про факти вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, іншого порушення Закону України “Про запобігання корупції”, яка може бути перевірена;
  • прізвище, ім’я, по батькові, адресу та підпис особи, яка надіслала повідомлення (автор повідомлення).

Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

 

Особа вважається викривачем за сукупності таких умов: 

  • повідомити про корупцію має фізична особа (громадянин України, іноземець, особа без громадянства), яка переконана, що її інформація є достовірною;
  • наведена у повідомленні інформація повинна містити факти, що доводять можливе вчинення іншою особою корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, які можна перевірити;
  • ця інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходження нею служби чи навчання.

 

У разі відсутності хоча б однієї з вищевказаних умов особа вважається заявником, а повідомлення розглядається в порядку розгляду звернень громадян.

Інформація, також може надаватися анонімно. Анонімне повідомлення про порушення вимог антикорупційного законодавства підлягатиме розгляду, якщо зазначена в ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені. Водночас, відсутність контактних даних унеможливлює отримання додаткової інформації від автора повідомлення, необхідність в якій може виникнути в ході розгляду повідомлення. Анонімне звернення не може розглядатись як звернення громадян відповідно до Закону України «Про звернення громадян», а тому його надання не обумовлює обов’язкової підготовки відповіді заявнику.

Кожному гарантується право на конфіденційність. Однак, якщо особа здійснила повідомлення анонімно, вона не може претендувати на винагороду та не може користуватися статусом викривача.

 

Викривач, який повідомив про корупційний злочин, має право на винагороду, у разі, якщо розмір предмета злочину або завдані державі збитки у п’ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на час вчинення злочину (станом на 01.01.2024 – розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 3028 гривень). У такому випадку, розмір винагороди становить 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду.

З інформацією щодо захисту викривачів та їх заохочення, Ви маєте можливість ознайомитись у

Порядку організації роботи з повідомленнями про корупцію       наведеному нижче.

Особливості фінансового контролю в умовах воєнного стану

Повідомлення про корупцію

Порядок організації роботи з повідомленнями про корупцію

Порядок організації електронного декларування

Інструкція із впровадження механізму заохочення та формування культури повідомлення

портал НАЗК Приховані інтереси

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку