До всесвітнього тижня боротьби з антибіотикорезистентністю

Опубліковано 20.11.2023 о 10:06

  18 – 24 листопада відзначається Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків. Вказаний захід  ВООЗ спрямований на підвищення обізнаності населення про проблему стійкості до антибіотиків та пропаганду їх правильного використання.

Стійкість бактерій до антибіотиків є однією з найсерйозніших загроз глобальній охороні здоров’я. Вона зростає до небезпечно високих рівнів у всіх частинах світу, негативно впливаючи на здатність лікувати інфекційні хвороби і зводячи нанівець багато досягнень охорони здоров’я та медицини.

З моменту відкриття антибіотиків ці препарати стали одним з найпотужніших засобів в арсеналі сучасної медицини. Однак занадто часте застосування антибіотиків в медицині та ветеринарії та їх використання не за призначенням сприяли появі та поширенню стійкості до таких препаратів, коли мікроорганізми виробляють несприйнятливість до застосовуваних проти них лікарських засобів.

Антибіотикорезистентність. Чому виникає стійкість до антибіотиків?

Антибіотики використовуються для профілактики і лікування бактеріальних інфекційних захворювань. Стійкість до антибіотиків розвивається, коли внаслідок застосування цих препаратів змінюються бактерії: бактерія стає нечутливою до антибіотиків, які використовуються для лікування спричинених нею інфекцій. Тобто антибіотикорезистентність розвивається у бактерій, а не у людей чи тварин. Викликані такими бактеріями інфекції лікувати значно важче, аніж інфекції, спричинені бактеріями, які не мають антибіотикорезистентності. Це означає довше і дорожче лікування інфекційних захворювань та післяопераційних ускладнень, підвищення рівня смертності. Люди помирають від пневмонії, туберкульозу та інших хвороб, викликаних бактеріями, тільки тому, що бактерія не реагує на антибіотики, які мають її знищити.

Що більше бактерій адаптовані до антибіотиків, то загрозливішою стає ситуація у майбутньому. Зокрема, приймаючи антибіотики без вагомих причин люди наближають ймовірну ситуацію, коли антибіотики перестануть в принципі допомагати і ми повернемося до тих часів, коли ліків від туберкульозу, холери, сифілісу та інших бактеріальних хвороб просто не буде.

Стійкість до антибіотиків збільшується до загрозливого рівня у всіх країнах світу. Щоденно у світі виникають та розповсюджуються нові механізми стійкості, загрожуючи нашій здатності лікувати розповсюджені інфекційні хвороби.

Країни, де антибіотики можна придбати без рецепта, є зоною підвищеного ризику поширення антибіотикорезистентності!  

Україна рішуче долучилася до боротьби з цією глобальною проблемою. З серпня 2022 року в країні запроваджено відпуск антибіотиків за електронним рецептами  що є ефективним механізмом запобігання неконтрольованому вжиттю антибіотиків та самолікуванню. Однак вжиті Урядом заходи будуть ефективними лише у разі широкої обізнаності та належного рівня свідомості населення щодо небезпеки самолікування та розуміння наслідків неконтрольованого застосування антибіотиків.

 

ПРОФІЛАКТИКА АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНОСТІ:

ЩО МОЖЕ ЗРОБИТИ КОЖЕН

Стійкість до антибіотиків може попередити кожен із нас. Ось прості правила:

  • Не займайтесь самолікуванням. Приймайте лише ті антибіотики, які призначив лікар.
  • Не переривайте лікування. Завжди завершуйте курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.
  • Не продовжуйте курс лікування без відома лікаря. Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому.
  • Не консультуйте друзів, родичів, знайомих та не призначайте їм лікування. Ніколи не діліться антибіотиками з іншими.
  • Попереджуйте інфекції. Регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми і вчасно робіть щеплення.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Про набрання чинності змін до Ліцензійних умов

Наступна

Робоча зустріч з представниками суб’єктів господарювання