До уваги суб’єктів господарювання!

Опубліковано 14.03.2023 о 14:14

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Харківській області, звертає увагу ліцензіатів, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами та працівників аптечних закладів, що  за повідомленням Міністерства охорони здоров’я України  з квітня 2023 року буде запроваджено відпуск рецептурних лікарських засобів за електронним рецептом (е-рецептом). Електронний рецепт пошириться на всі рецептурні ліки, які зареєстровані в Україні та містяться в Державному реєстрі лікарських засобів. Виняток буде зроблено лише для мешканців окупованих територій та районів проведення бойових дій, перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309. Рішення буде впроваджуватися поступово, з можливістю використання паперових рецептурних бланків у разі відсутності електроенергії чи зв’язку в медичному закладі. За повідомленням МОЗ України це третій етап у рамках запровадження електронного рецепта в країні. В серпні 2022 було успішно запущено е-рецепт на антибіотики, а з листопада 2022 електронний рецепт поширився на наркотичні (психотропні) ліки.

Таке рішення сприятиме захисту здоров’я пацієнта, відповідальному вживанню рецептурних лікарських засобів та надійному контролю за їх відпуском. Адже рецептурні препарати є ефективними при лікуванні сотень захворювань, однак неправильне застосування цих ліків може мати серйозні наслідки, зокрема і летальні. Так електронний рецепт дозволить мінімізувати негативні прояви самолікування та убезпечити пацієнта.

Як аптеці підготуватися до відпуску ліків за е-рецептом?

Про це, із посиланням на матеріали moz.gov.ua йдеться у інформації Держлікслужби розміщеній для суб’єктів  господарювання https://www.dls.gov.ua/for_subject/ від 23.02.2023  та 06.02.2023.

 Якщо аптечний заклад вже працює з електронним рецептом у межах програми реімбурсації «Доступні ліки» або відпускає антибіотики чи наркотичні (психотропні) ліки за е-рецептом, не потрібно жодної додаткової підготовки. Також немає потреби укладати додаткові договори з Націо­нальною службою здоров’я України.

Передусім рекомендовано звернутися до представників медичної інформаційної системи (МІС), що встановлена у аптеці, та уточнити, коли стане доступним відповідний функціонал. Також керівникам аптеки варто подбати про отримання кваліфікованого електронного підпису (КЕП) для всіх працівників.

Якщо ж до цього аптека не працювала з е-рецептом, необхідно:

крок 1. Обрати МІС та укласти з нею договір. Перелік підключених МІС можна знайти на сайті системи: https://ehealth.gov.ua/aptechnym-zakladam/   ; 

крок 2. Безпосередньо зареєструйте аптеку, її підрозділи та керівника в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Для цього потрібна інформація про заклад, його ліцензію, активна поштова адреса та чинний КЕП керівника закладу. У разі якщо аптека здійснює відпуск наркотичних (психотропних) ліків, слід зареєструвати додаткову ліцензію «Господарська діяльність з обігу наркотичних засобів, психо­тропних речовин і прекурсорів»;

крок 3. Верифікація закладу. Якщо всі дані було внесено правильно, заклад буде успішно верифікований у ЕСОЗ. Якщо ні — аптека отримає рекомендації стосовно того, що потрібно зробити;

крок 4. Зареєструвати працівників аптеки в ЕСОЗ. Потрібно подбати про забезпечення персоналу КЕП для підтвердження дій у ЕСОЗ;

крок 5. Розмістити інформаційну наліпку «Відпускаємо ліки за е-рецептом». Це необхідно зробити в зоні, помітній для відвідувачів закладу.

​Використовуючи функціонал е-рецепта, аптеки додатково зможуть здійснювати відпуск препаратів за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

Як аптеці відпустити ліки за електронним рецептом в ЕСОЗ?

По-перше, пацієнт на прийомі в лікаря отримає е-рецепт, зокрема номер рецепта і код його погашення та за потреби — інформаційну довідку.

Надалі фармацевт просканує штрих-код, що міститься на інформаційній довідці, сканером або вручну внесе 16-значний код до МІС. В інтерфейсі МІС з’явиться перелік торгових назв ліків, що доступні до відпуску згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів.

Наступним кроком є обрання пацієнтом серед запропонованих варіантів торгової назви препарату, виходячи з власних уподобань та фінансових можливостей. Завершуючи відпуск ліків в ЕСОЗ, необхідно ввести код підтвердження, а у разі відпуску наркотичних (психотропних) ліків або препаратів, що підлягають відшкодуванню за програмою «Доступні ліки», накласти КЕП працівника аптеки.

Звертаємо увагу, що на сайті системи оприлюднено перелік МІС, які відповідають чинним вимогам та виявили готовність щодо якнайшвидшого підключення нових закладів під час воєнного стану: https://ehealth.gov.ua/2022/06/02/kontakty-medychnyh-informatsijnyh-system-yaki-otrymaly-atestat-vidpovidnosti-kszi-vymogam-zahystu/  із зазначенням термінів підключення та контактів служб підтримки МІС.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Керівникам суб`єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами в Харківській області

Наступна

Щодо відпуску рецептурних лікарських засобів