З ПИТАННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕЦЕПТУРНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ

Опубліковано 27.03.2023 о 10:16

З 01 квітня 2023 року набувають чинності зміни до підпункту 3 пункту 31-1Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 929, згідно із якими аптечні заклади матимуть право відпускати рецептурні лікарські засоби (крім лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів) тільки на територіях які включені Мінреінтеграції до підрозділу 2 розділу І і розділу ІІ переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції. На сьогоднішній день до таких територій в Одеській області відноситься с. Біле Вилківської міської територіальної громади (острів Зміїний). Відпуск рецептурних лікарських засобів без рецепту на інших територіях з 01.04.2023 не допускається.

Міністерство охорони здоров’я та Держлікслужбою підготовлено проекти нормативно-правових актів, що передбачають також інші зміни в сфері роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Такі зміни будуть направлені на покращення доступу громадян до лікарських засобів, особливо на тих територіях, де ведуться бойові дії, але при цьому удосконалюється нормативна база щодо запобігання шкідливого самолікування громадян, прийому препаратів без показань та необхідності, немедичного використання лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори, протидії наркотизації населення.

При цьому, значна відповідальність із вищезазначеного лежить на фармацевтах, що безпосередньо здійснюють реалізацію лікарських засобів та їх керівників, які повинні створювати умови та забезпечувати контроль за такою діяльністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 42-4 КУпАП продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках тягне за собою накладення штрафу від 102 до 425 гривень, а за повторне таке порушення – від 1700 до 3400 гривень.  

Крім того, за відпуск комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори без рецепту понад допустиму для відпуску таких засобів або речовин норму може наступати кримінальна відповідальність, передбачена статтею 320 Кримінального кодексу України.

Отже, шановні працівники аптек та їх керівники суворо дотримуйтесь законодавства щодо відпуску рецептурних лікарських засобів, не піддавайте ризику здоров’є населення, а себе – адміністративному штрафу, і навіть притягнення до кримінальної відповідальності.

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області із залученням громадськості з квітня буде проводити моніторинг дотримання аптечними закладами вимог законодавства щодо відпуску рецептурних лікарських засобів, особливо тих, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори. За наявності законних підстав будуть проводитись заходи державного нагляду (контролю), а також, за наявністю ознак кримінального правопорушення, інформуватись зацікавлені правоохоронні органи. На період воєнного стану Держлікслужба та її територіальні органи мають право проводити позапланові перевірки суб’єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність у сфері роздрібної торгівлі лікарськими засобами за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини на підставі рішення МОЗ України.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

З ПИТАННЯ НАДСИЛАННЯ ДОКУМЕНТІВ

Наступна

З ПРИВОДУ ВІДНЕСЕННЯ ЛІКАРСЬКОГО ЗАСОБУ ДО РЕЦЕПТУРНОГО