З ПРИВОДУ ВІДНЕСЕННЯ ЛІКАРСЬКОГО ЗАСОБУ ДО РЕЦЕПТУРНОГО

Опубліковано 03.04.2023 о 09:52

Зважаючи на звернення суб’єктів господарювання та громадян з приводу віднесення лікарського засобу до рецептурного, інформуємо, що за категоріями лікарські засоби поділяються на лікарські засоби, які відпускаються за рецептом та лікарські засоби, які відпускаються без рецепта.

За рецептом відпускаються:

І. Лікарські засоби, які відповідно до інструкції для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом та повна вартість яких оплачується за рахунок коштів споживача та/або інших джерел, не заборонених законодавством, крім бюджетних коштів. Така інформація міститься у розділі «умови відпуску» в інструкціях для медичного застосування цих лікарських засобів та листках-вкладишах. Умови відпуску лікарського засобу можна перевірити за допомогою Державного реєстру лікарських засобів.

Віднесення лікарського засобу до рецептурних здійснюється на підставі Критеріїв визначення категорій відпуску лікарських засобів, що затверджені наказом МОЗ України від 17 травня 2001 року № 185, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 травня 2001 року за № 464/5655.

При цьому, дозволяється відпускати без рецепта лікарські засоби за Переліком лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом МОЗ України від 18 квітня 2019 року № 876, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 травня 2019 року за № 509/33480.

Калію перманганат відпускається з аптечних закладів без рецепта, тільки у розфасованому у споживчу упаковку вигляді, 3 – 5 грам на один відпуск, за наявності ліцензії на право провадження господарської діяльності з придбання, зберігання, перевезення, відпуску прекурсорів списку 2 таблиці IV Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 770.

Лікарський засіб “Налоксон” (як антагоніст опіатних рецепторів) відпускається без рецепта з аптечних закладів у кількості 2 мг на один відпуск.

ІІ. Лікарські засоби та медичні вироби, які підлягають реімбурсації.

ІІІ. Лікарські засоби та медичні вироби, які відпускаються на пільгових умовах.

ІV. Екстемпоральні лікарські засоби.

На рецептурні лікарські засоби виписуються електронні та (або) паперові рецепти.

Електронні рецепти виписуються лікарями в разі призначення:

І. Лікарських засобів, які відповідно до інструкції для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом та повна вартість яких оплачується за рахунок коштів споживача та/або інших джерел, не заборонених законодавством, крім бюджетних коштів.

Дозволяється виписувати паперові рецепти замість електронних:

за згодою пацієнта (його законного представника) у разі виникнення технічного збою в роботі центральної бази даних системи, який унеможливлює виписування електронних рецептів;

на період дії воєнного стану на території України (за вибором пацієнта).

ІІ. Лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації.

Дозволяється виписувати паперові рецепти замість електронних на період дії воєнного стану на території України за умови відсутності технічної можливості виписування рецепта сформованого в системі у встановленому порядку із обліком його в паперовій формі та включенням до зведеного звіту, який подається до Національної служби здоров’я України 01 та 14 числа кожного місяця.

Відпуск лікарських засобів та медичних виробів з аптечних закладів здійснюється за рецептами, виписаними згідно з Правилами виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 року за № 782/11062 (у новій редакції). Нагадуємо, що наказом МОЗ України від 15 березня 2023 року № 494 внесені зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України щодо призначення та відпуску лікарських засобів і медичних виробів за рецептом.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

З ПИТАННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕЦЕПТУРНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ

Наступна

«КРУГЛИЙ СТІЛ» ІЗ ДИРЕКТОРАМИ АПТЕЧНИХ МЕРЕЖ