СПІЛЬНА НАРАДА З ДЕПАРТАМЕНТОМ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ОМР

Опубліковано 22.03.2023 о 10:35

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області взяла участь у спільній нараді з Департаментом охорони здоров’я м. Одеса та головними лікарями лікувальних закладів.

Переважно обговорювали проблемні питання, пов’язані із практичним впровадженням в медичну діяльність виписування електронних рецептів. 

Нагадуємо, що відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 року № 1055 усі суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, зобов’язані до 31 березня 2023 року зареєструватися в Реєстрі суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) та забезпечити роботу із нею для відпуску лікарських засобів за електронними рецептами. Крім того, цією Постановою внесені відповідні зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 929, які зобов’язують ліцензіата, який провадить господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, забезпечити в обов’язковому порядку внесення інформації щодо відпущених лікарських засобів до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я у разі відпуску лікарських засобів за електронними рецептами.

На даний час МОЗ України підготовлені зміни до нормативно-правових актів, що регламентують питання виписування рецептів, згідно із якими з квітня 2023 року планується зобов’язати лікарів виписувати електронні рецепти, в тому числі для придбання рецептурних ліків за власні кошти. Виняток буде зроблено лише для окупованих територій та районів проведення бойових дій, перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309.

Е-рецепт поширюватиметься на всі рецептурні ліки, які зареєстровані в Україні та містяться в Державному реєстрі лікарських засобів.

Також, інформуємо про зміни правил щодо відпуску лікарських засобів на період дії воєнного стану. Так, з 01 квітня 2023 року аптечні заклади вже не матимуть права відпускати будь-які рецептурні лікарські засоби, що купуються за кошти пацієнта, без рецепту на період дії воєнного стану, крім територій, які включені Мінреінтеграції до підрозділу 2 розділу І і розділу ІІ переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції. Можливість відпускати рецептурні лікарські засоби на цих територіях не стосується лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів. Відповідні зміни внесені постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2023 р. № 236 «Про внесення зміни до підпункту 3 пункту311 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)», яка набирає чинності з 01.04.2023.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

УВАГА ШАХРАЇ!

Наступна

З ПИТАННЯ НАДСИЛАННЯ ДОКУМЕНТІВ